Renar får dela sina betesmarker med vindkraftsparken. Foto: Scanpix. Montage: SR
Klartecken för 1 100 vindkraftverk

Samer kritiska till vindkraftsparken

Regeringen har nu miljögodkänt de 1 100 vindkraftverk som planeras att byggas utanför Piteå. Enligt regeringen kommer vindkraftsparken inte påverka miljön nämnvärt. Men Patrik Lundgren i Östra Kikkejaure sameby är kritisk till regeringens beslut.

– En sån här gigantisk park gör att vi är rädda att vi inte kommer kunna nyttja det här området eftersom det kommer att vara så stor aktivitet och mycket vägar. Den spridning vi får på renhjorden om vi ska försöka använda det här området blir ohållbart för oss, säger Patrik Lundgren från Östra Kikkejaure sameby.

Inom tio år kan 1 100 vindkraftverk finnas på plats i det i dag ödsliga Markbygdsområdet väster om Piteå. Vindkraftsparken kommer att sträcka sig över 450 kvadratkilometer, en yta lika stor som hela Göteborgs kommun.

Här ska tolv terrawattimmar el produceras, lika mycket energi som två kärnkraftsreaktorer producerar per år.

Enligt miljöminister Andreas Carlgren är det ett viktigt projekt för svensk elproduktion.

– Det här är ett utan motsvarighet stort projekt för att få fram ny vindkraft i Sverige. Det motsvarar en fyrdubbling av dagens vindkraftsel, säger Andreas Carlgren.

Det är företaget Markbygden Vind AB, ett dotterbolag till Svevind, som fått regeringens tillstånd.

Men nästan hela området där vindkraftsverken ska byggas är renbetesmark vintertid för Östra Kikkejaure sameby.

Bolaget Markbygden Vind ska nu i samråd med länsstyrelsen och berörda samebyar undersöka hur rennäringen påverkas.

Men enligt regeringens bedömning kommer rennäringen inte försvåras påtagligt. Och gör den det ska den kompenseras, säger miljöministern.

– Det kommer att vara genom att se till att inte bygga när renarna är där och betar, eller se till att man får tillbaka vegetation eller, om det behövs, kompensation för stödutfodring.

Patrik Lundgren i Östra Kikkejaure sameby är av en annan åsikt.

– Det här påverkar oss kraftigt kan jag säga. Det är inte så att vi ser så positivt på såna här gigantiska projekt. Jag hoppas att vi kan hitta någon lösning där vi kan fortsätta att bedriva renskötsel, även om det kommer att ske i en helt annorlunda form, säger Patrik Lundgren.

Catarina Friskman
catarina.friskman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista