Dagsmeja, att det droppar från taken är ett vanligt vårtecken för många. Foto: Markus Dahlberg/Scanpix.

Flera tecken visar att våren är på ingång

Trots att den kalla vintern fortsätter så har flera tecken på att våren är på väg visat sig runt om i landet. Lars-Åke Janzon är biolog på Naturhistoriska riksmuseet och får in rapporter om vårtecken från allmänheten.

– Trots det stränga klimatet så har vi fått in vårtecken. Inte några blommande växter än, inte här i Stockholm, men nere i Skåne finns det. Däremot så har vissa, men väldigt få, flyttfåglar börjat anlända; starar, sånglärkor och ringduvor, säger Lars-Åke Janzon.

Det är inte bara starar, sånglärkor och ringduvor som synts till. I Skåne och på Öland har det kommit in rapporter från allmänheten om att man också sett en skymt av gravänder, topsvipor och större strandpipare.

Den stränga vintern har påverkat vårens ankomst. Snötäcket gör att fåglarna får svårt att hitta mat och växterna får problem med att komma fram ur jorden.

Men trots kylan och trots att inga vilda blommor synts till ännu, så har snödropparna och vintergäcken börjat titta fram under snön i Skåne. Och det finns också andra tecken på att våren inte är långt borta.

– Det finns vissa beteenden, särskilt hos fåglar, som antyder att häckningssäsongen kommer närmare och närmare. Till exempel att fåglarna börjar flyga i en speciell parningsflykt, skator börjar flyga med pinnar i näbben, vissa fåglar har börjat släppa sin vinterdräkt och börjar anlägga sin sommardräkt.

Ute på gatorna hade flera av de som Ekot pratade med sett tecken på att våren är på väg.

– Jag har sett dagsmeja i dag, det är ett vårtecken, det droppar från taken, säger Göran Åkerström.

– Jag tror inte att jag sett någonting, men hört. Till exempel måsar skrika, och sen när nötväckan ropar på ett särskilt sätt, då är det vår, säger Eva Hörnström.

Matilda Hector
matilda.hector@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".