Förödelsen i staden Tubul är omfattande. Foto: Aliosha Marquez/Scanpix.

Röda kors-chef beskriver läget i Chile

I Chile börjar det nu stå klart hur stor förödelsen är efter helgens jordskalv. Enligt Chiles president Michelle Bachelet kommer det att ta mellan tre och fyra år att bygga upp landet igen.

Gustavo Ramirez är regionchef för Internationella Röda korset i Sydamerika, och tidigare biträdande generalsekreterare i Svenska Röda korset, bekräftar att förödelsen är stor.

– Det är en riktig katastrof, 100 eller kanske 1 000 hus och kyrkor har rasat, viktiga myndigheter har rasat. Och kustområdet är drabbat, små byar har försvunnit.

Över en dålig mobiltelefonlinje berättar Gustavo Ramirez om vad han sett av jordbävningens konsekvenser. Tidigare i veckan flög han med helikopter över de värst drabbade områdena.

Han säger att flera byar var totalförstörda och tror att dödssiffrorna kommer att stiga från de drygt 800 döda som rapporterats hittills.

Det är mycket som behöver göras just nu. Röda korset arbetar bland annat för att få i ordning ett fältsjukhus. Dessutom behövs katastrofsamordning, traumaexperter och inte minst tält till de uppemot två miljoner människor som blivit hemlösa.

– Vi kommer att skicka alla tält vi kan hitta, vilket är svårt just eftersom tältproduktionen i världen är begränsad just nu efter de katastrofer som varit den senaste tiden, till exempel Haiti.

Tove Svenonius
tove.svenonius@sr.se

Helén Palmqvist Novik
helen.palmqvist.novik@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista