Ett av Tallinks fraktfartyg fast i isen vid Kapellskär. Foto: Kustbevakningen.

Isbrytaren Ymer framme vid Finlandsfärja

Uppdaterad: 23:54
Isbrytare har nu fått loss ett av de fartyg som suttit fast i isen utanför Kapellskär i Stockholms norra skärgård. Det rör sig om fraktfartyget Via Mare, enligt Sjöfartsverket. Men fortfarande sitter tre andra fartyg fast med sammanlagt över 1 000 personer ombord.

Isbrytaren Ymer är nu framme och har börjat arbeta för att få loss fartygen. Mörkret uppges vara ett problem, eftersom man inte ser hur isen driver.

För de fartyg som sitter fast lite längre norröver har läget förvärrats ytterligare av att isbrytaren Balder Viking har försenats i Gävle hamn. Fartyget skulle ha blivit färdigt med påfyllningen av bränsle på torsdagskvällen men har försenats och kommer inte ut förrän i morgon bitti, enligt Sjöfartsverket.

Det innebär att fartygen utanför Gävle, Sundsvall och Iggesund får klara sig utan hjälp tills vidare. Sammanlagt sitter runt 50 fartyg fast och väntar på isbrytarassistans runt om i Östersjön.

Johny Lindvall är ställföreträdande rederichef på Sjöfartsverket.

– Just nu ligger det tre färjor kvar i isen vid Kapellskär. Förhållandena är såpass svåra nu så att de två isbrytare som finns där kan för tillfället inte få loss dem. Vi har tvingats att ta ned en av de största isbrytarna, Ymer som har legat i Sundsvallsområdet.

Under dagen har sex fartyg legat fast i ismassorna utanför Kapellskär. Tre har nu kommit loss, bland dem passagerarfärjan Isabella, men Amorella, med 940 personer ombord är fortfarande fast.

Mats Nyström är en av passagerarna ombord på Amorella, där alla tidigare fick uppmaningen att gå fram i fören.

– Det var för att undkomma en sammanstötning med ett annat fartyg som låg bakom, eller snett bredvid. De höll på att driva mot varandra helt enkelt, säger Mats Nyström.

Jan Kårström är vd för Viking Line Skandinavien AB, som äger Amorella.

– I Söderarm blåser det just nu ungefär 19 sekundmeter. Det innebär att isen packar ihop sig och bygger på på djupet. Det innebär att det är en hel vägg där ute. Det gör att fartygen har väldigt svårt att komma igenom istäcket.

Men för dem som nu är fast utanför Kapellskär finns enligt Sjöfartsverket ingen direkt fara. Ismassorna gör att fartygen fastnar och inte kan driva mot de grund som finns.

– Någon uppenbar fara är det inte på så sätt utan det är ju det att de blir fast i isen helt enkelt. Man får hoppas att de har mat och vatten och diverse drycker ombord så att de klarar sig ett tag i alla fall, säger Johny Lindvall på Sjöfartsverket.

Också på andra håll vållar isen problem. Omkring 40 fartyg norr om Åland väntar på hjälp från isbrytare. Viking Line har nu ställt in flera avgångar med hänvisning till isläget.

Att fartygen kört fast i isen beror enligt Ulf Gullne på att befälhavarna inte lyssnat på instruktionerna från isbrytarna om att inte gå in i området.

– Problemet är att de här stora färjorna tror att de klarar av isen. De har otroligt kraftiga maskinerier men i det här fallet är isen för besvärlig för dem, säger Ulf Gullne.

Borde man ha stannat och väntat alltså?

– Man borde ha följt isbrytarnas uppmaningar att stanna och vänta på isbrytare, jajamänsan.

Enligt Sjöfartsverket finns risken att fartygen kolliderar, det ska redan ha skett i något fall men eftersom de inte har någon fart innebär det ingen risk för passagerarna, enligt Ulf Gullne på Sjöfartsverket.

– Det tyder bara på dåligt sjömanskap att man ger sig in i det här området utan att tänka sig för.

Så er bedömning är också att det inte är någon risk för passagerarna?

– Nej, nej det är det inte, säger Ulf Gullne på Sjöfartsverket.

En tredje isbrytare är nu på väg till Kapellskär, men också de har svårt att ta sig igenom isen, berättar Mats Nyström från Amorella.

– Vi ser en brytare här som heter Vidar Viking som försöker komma någon vart. Men han kommer inte så långt han heller, säger Mats Nyström.

Henrika Åkerman
henrika.akerman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista