ECB: Grekland bör stödjas av Europa

Eventuellt ekonomiskt bistånd till Grekland bör ske inom Europa, utan stöd från Internationella valutafonden, IMF. Det sa europeiska centralbankens chef Jean-Claude Trichet på en presskonferens i Frankfurt i dag.

– Valutafonden IMF bidragit med expertkunskap i diskussionerna i Aten om hur grekiska staten ska kunna minska sina underskott, sa Jean-Claude Trichet.

Men Jean-Claude Trichet sa också att eventuellt ekonomiskt stöd inte bör komma från IMF, utan ha europeiska avsändare. Hur ett europeiskt bistånd skulle kunna utformas sa Trichet inget om.

Han upprepade vad centralbankens ledning sa redan i går, nämligen att Greklands senaste sparpaket är övertygande. Han ansåg också att grupptrycket från övriga euroländer bidragit till åtgärderna som ska bromsa de grekiska statsutgifterna.

ECB-chefen fick också en fråga på presskonferensen om det är förnuftigt med så hårda sparåtgärder i en ekonomi som den grekiska, som redan är drabbad av ekonomisk tillbakagång.

Jean-Claude Trichets svar var att brist på förtroende, som i Greklands fall, kostar mer för ett land än bristen på stimulans i ekonomin. Grekland är i ett bättre läge nu, än innan dom extra sparåtgärderna från i går aviserades, sa han, eftersom sparplanerna är trovärdiga.

Per Eurenius, Berlin
per.eurenius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista