En flygflottilj kan läggas ned. Foto: Bertil Ericson/Scanpix.

Försvaret föreslår rejäla nedskärningar

Försvarsmakten vill nu återigen spara pengar genom att skära i grundorganisationen. En flygflottilj, ett regemente och nästan hälften hemvärnets utbildningsgrupper behöver läggas ner, erfar Ekot.

De kommande åren ska frivilliga soldater ta över efter de värnpliktiga och försvaret bli snabbare och flexiblare.

För att klara omställningen behöver Försvarsmakten skära bort onödiga kostnader, exempelvis utbildningsplatser som inte behövs längre.

Regeringen har tidigare satt stopp för neddragningar fram till och med valet i september. Men försvaret har tidigare sagt att grundorganisationen behöver krympas och i ett budgetunderlag till regeringen preciserar militären sina önskemål.

2012 behöver en flygflottilj och regemente läggas ned, liksom cirka tio utbildningsgrupper inom Hemvärnet. Dessutom behöver ett mindre utbildningsställe flyttas. Totalt kanske det skulle spara cirka 800 miljoner kronor.

– Vi har haft viss överkapacitet, det är det det handlar om. Vi kan genomföra verksamheten på färre platser, säger generallöjtnant Jan Salestrand.

– Vi har däremot inget pågående arbete för att identifiera eller lämna förslag på vilka platser det skulle vara.

Men för flyget finns bara tre flottiljer att välja på: F21 i Luleå, F17 i Ronneby samt F7 Såtenäs med Gripenutbildning och transportflyg. När nedskärningar tidigare diskuterats har försvarsledningens blickar främst riktats mot Ronneby.

Det är svårare att spekulera i vilket regemente som skulle kunna läggas ner, men mest aktuella är sannolikt P4 Skövde eller P7 Revingehed, enligt Ekots källor.

Att försvarsledningen vill flytta ett mindre verksamhetsställe skulle återigen kunna peka på jägarutbildningen i Arvidsjaur som kan flyttas till Boden, men det finns också andra alternativ.

Om tio utbildningsgrupper inom Hemvärnet läggs ner, försvinner nästan hälften av grupperna och i exempelvis Norrland skulle det bli långt mellan grupperna.

Nu får regeringen ta ställning till Försvarsmaktens besparingsförslag. Vad som kan bli verklighet återstår att se. 

Mats Eriksson
mats.eriksson.ekot@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista