Yukos kräver ryska staten på miljoner

I dag behandlade Europadomstolen för mänskliga rättigheter fallet med det ryska oljebolaget Yukos som avvecklades 2007. Bolagets företrädare kräver ryska staten på över 70 miljarder euro i skadestånd för att de hanterat Yukos-affären olagligt.

Europadomstolen för mänskliga rättigheter i Strasbourg ska avgöra om ryska staten kränkt äganderätten för Yukos chefer när bolaget styckades och såldes ut.

Dessutom ska domstolen ta ställning till om Yukos grundare Michail Chodorkovskij och hans närmaste medarbetare fick en rättvis rättegång i enlighet med Europakonventionen.

Yukos var ett av världens största privata oljebolag och stod för en femtedel av Rysslands oljeproduktion när Michail Chodorkovskij 2003 arresterades för grovt skattebrott.

Chodorkovskij dömdes 2005 till åtta års fängelse och en ny rättegång med liknande anklagelser mot Yukos ledning pågår just nu i Ryssland. Vid en fällande dom kan Michail Chodorkovskij och de övriga få nya långa fängelsestraff.

De 72 miljarder euro som de tidigare aktieägarna nu kräver i skadestånd av ryska staten i rättegången i Strasbourg är kompensation för tillgångar som anses ha gått förlorade vid tvångsauktionen.

Dagens förhandlingar i Europadomstolen följs av flera veckors överläggningar innan ett utslag väntas.

Utländska investerare verksamma i Ryssland väntar nu på domen som kan bli vägledande för det framtida skyddet av privata affärsintressen på den ryska marknaden.

Utslag i Europadomstolen för mänskliga rättigheter är bindande för alla medlemsstater i Europarådet där också Ryssland ingår.

Fredrik Wadström, Moskva
fredrik.wadstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista