KI: Oklart hur många städjobb rabatt gett

2005 beräknade Konjunkturinstitutet, KI, hur många jobb en skatterabatt för hushållstjänster skulle kunna ge och hur de samhällsekonomiska effekterna skulle bli. KI kom fram till då att reformen på lång sikt skulle kunna ge 10 000 nya jobb och då skulle det gå jämnt upp för statskassan.

– Med det räkneexemplet som vi gjorde, de 10 000 personerna, de blev faktiskt sysselsatta utan att det påverkade statskassan. Så den här skattereduktionen behövde inte finansieras med andra skatteförändringar, säger Ann Öberg på KI som gjorde studien.

– Anledningen till det är att kostnaden för skattereduktionen betalas med positiva tillskott av skatteinkomster när sysselsättningen ökar. Det här var ett räkneexempel som vi gjorde. Jag kan inte säga att gränsen går exakt vid 10 000 dagsläget, om vi skulle uppdatera rapporten, men så såg det ut då.

Studien gjordes alltså 2005 och Konjunkturinstitutet har inte räknat på nytt sedan skatterabatten faktiskt införts och funnits i ett par år.

Ann Öberg tycker att det är för tidigt att försöka svara på frågan om det är sant eller ej att det blivit så många nya jobb i hemtjänstbranschen att man kan hävda att statens kostnad för skatterabatt på hemtjänster uppvägs av vinsten av fler sysselsatta.

– Det som är viktigt att poängtera är att studien som vi gjorde visar effekterna på lång sikt. Sedan kan man alltid diskutera vad lång sikt är.

– Jag tror att vi skrev i rapporten att när reglerna är väl kända och företag har hunnit etablerats på marknaden. Det vi har sett nu är att företag har börjat etablera sig men vi kan inte säga om vi har hamnat i en ny jämvikt nu. Troligtvis är vi inte på lång sikt än utan det här är bara början, säger Ann Öberg.

Inger Arenander
inger.arenander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista