Polisers bloggande väcker debatt

Rikspolisstyrelsen ska ta fram rekommendationer för de anställdas medverkan i olika sociala medier, som facebook och bloggar. Orsaken är flera fall där information om polisarbete lämnats ut på det sättet.

Ett exempel gäller en polis som i förra veckan beskrev på sin blogg hur hon ryckt ut på ett misstänkt mord. Stefan Gunnarsson är polisintendent i Jönköpings län där fallet inträffade.

– Rent allmänt tycker jag att det är olämpligt berätta ut i en blogg vad man har varit med om ute i ett polisarbete. Det ligger i den zonen som man kanske ska behålla på jobbet istället och skilja på det privata livet och yrkeslivet.

Direkt efter sitt arbetspass berättade polisen på sin blogg att hon kallats till Värnamo och att det kunde röra sig om ett mord.

I det skedet fanns det ingen formell misstanke om att det verkligen rörde sig om det, och först två dagar senare valde polisledningen att gå ut i media och berätta om händelsen.

Fallet i Värnamo rör sig om ren obetänksamhet enligt Stefan Gunnarsson, och även om det den här gången inte skadade själva utredningen, så ökar de riskerna med de så kallade sociala medierna, menar han.

– Det är lättare att sätta sig vid datorn och bara sända iväg än att göra ett aktivt meddelande till någon.

Så det man aldrig skulle ringa och säga till grannen kan man lättare lägga ut på en blogg?

– Ja, jag skulle kunna tänka mig att det kan vara så.

I Jönköpings län har polismyndigheten nu uppmanat sina anställda till försiktighet med sociala medier. Även Rikspolisstyrelsen kommer nu se över frågan och ta fram en rekommendation för landets alla poliser, berättar Anders Hagquist som är kommunikationsdirektör.

– Det handlar om vilka uppgifter som man inte bör lägga ut där. Det kan vara olämpligt vad gäller uppgifter kring exempelvis en pågående förundersökning. Det kan bryta mot förundersökningssekretess, eller så är det inte olagligt men kan ändå vara olämpligt sett ur allmänhetens ögon.

– Det är säkert lätt att man tänker att det här är något jag skriver på min sida, för mina närmaste vänner och bekanta men att materialet ändå kan få en spridning vidare än så, säger Anders Hagquist.

Finns det inte en risk att ni kontrollerar era anställda?

– Nej, det här blir rekommendationer som är till som råd för var och en att tänka på innan man publicerar. Yttrandefriheten gäller fullt ut. Att poliser är aktiva på sociala medier kan också vara bra. De kan sprida en bra bild av polisverksamhet också men det finns gränser som man måste tänka på, säger Anders Hagquist på Rikspolisstyrelsen.

Daniel Rundqvist
daniel.rundqvist@sr.se

Jimmy Karlsson
jimmy.karlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista