Här finns jobben för den som inte är höjdrädd. Foto: Johan Nilsson/Scanpix.

Bra arbetsmarknad för vindkraftstekniker

Efterfrågan på kompetent personal växer i takt med att vindkraften i Sverige byggs ut. Vindkraftstekniker är en yrkeskategori med framtiden för sig.

Enligt branschorganisationen svensk vindenergi väntas antalet sysselsatta inom sektorn stiga till 12 000 till år 2020.

Det byggs allt mer vindkraft i världen och när vindkraftverken väl är på plats behöver de underhållas.

Därför har 23-årige Daniel Törngren valt att flytta till Söderhamn och valt att gå Europas första yrkesutbildning för vindkraftstekniker.

– Vad jag tror och vad jag har hört är det en väldigt ljus framtid. Eftersom det är en off shore-utbildning finns det chans att få jobb ute på havet och kanske nere i Medelhavet eller var man nu försöker få jobb någonstans. Man kan jobba överallt, säger Daniel Törngren.

I dag sysselsätter vindkraften i Sverige omkring 2 000 personer men enligt beräkningar som branschorganisationen Svensk Vindenergi har gjort kan det komma att behövas så många som 14 000 om bara tio år.

– Man behöver erfarna byggare till exempel. Det här med att bygga en vindkraftspark eller några vindkraftverk, det kräver en speciell kompetens. Det är olika operatörer, det ska samordnas. Logistiker är en yrkesgrupp som vi behöver. Det behövs också naturligtvis folk som förstår sig på finansiering av vindkraftsprojekt. Vi märker att bankerna har ett behov av att lära sig branschen i dag, säger Mattias Rapp, vd för Svensk vindenergi.

För att bygga vindkraft krävs kunskap inom en mängd ämnesområden, till exempel meteorologi, vindmätning, teknik, lagstiftning och miljöpåverkan.

På universitet, högskolor och yrkesutbildningar startas hela tiden nya kurser för att möta efterfrågan. En ettårig magisterutbildning vid högskolan på Gotland är det senaste exemplet.

Enligt Daniel Törngren så kräver även underhållet av vindkraften unik kompetens.

– Hantverkare utan höjdskräck är väl det som efterfrågas.

Christina Zander
christina.zander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista