Papandreou träffar Merkel i dag

Inga tyska ekonomiska löften till Grekland är att vänta i dag när den grekiske premiärministern Georgios Papandreou besöker sin tyska kollega Angela Merkel i Berlin.

Eventuella tyska stödplaner är än så länge hemliga. Och den grekiske premiärministern säger inför mötet att han inte vill ha några tyska pengar.

Inte en cent vill Grekland ha från tyska skattebetalare, säger Georgios Papandreou till tyska nyhetsbyrån dpa, inför besöket i Berlin. Det är politiskt stöd grekerna behöver, säger han.

Det handlar ändå om pengar. Grekiska staten tvingas betala dubbelt så hög ränta som den tyska när den lånar pengar, eftersom statsfinanserna är så skakiga.

Papandreou vill ha EU:s solidaritet, som han säger. Någon form av återförsäkring från EU som kan blidka långivarna och få ner räntorna i närheten av den tyska nivån.

Båda den tyska och den franska regeringen funderar över stöd till Grekland. Men planerna är hemliga. Den officiella linjen är än så länge att avvakta hur det går med de grekiska sparpaketen.

Båda regeringarna har goda skäl att försöka förhindra en grekisk ekonomisk kollaps eftersom tyska och franska banker har stora tillgångar i grekiska statspapper.

Merkels och Papandreous möte i dag sägs handla om tysk-grekisk vänskap. Kanske just för att den senaste tidens vi och de-debatt i bägge länderna har varit så ovänlig.

En vanligtvis seriös tysk veckotidning visade i ett fotomontage den grekiska kärleksgudinnan Afrodite, med långfingret i vädret mot Europa. En grekisk tidning svarade med en bild, där ett hakkors monterats ihop med en känd staty här i Berlin.

Grekiska debattörer har påmint om tyska illdåd i Grekland under andra världskriget. Och tysk arrogans finns det många exempel på: I går föreslog två parlamentariker, från regeringspartierna, att Grekland borde sälja obebodda öar för att bättra på statsfinanserna.

Per Eurenius, Berlin
per.eurenius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista