Namik Tan, Turkiets USA-ambassadör. Foto: Burhan Ozbilici/Scanpix.

USA kallar mord på armenier folkmord

Turkiet har kallat hem sin ambassadör från USA i protest mot att det amerikanska representanthusets utrikesutskott i kväll röstade igenom en icke bindande resolution om att morden på armenier 1915 under Osmanska riket var ett folkmord.

En oerhört känslig fråga för Turkiet, samtidigt som den penningstarka armeniska lobbyn i USA drivit frågan hårt inför det amerikanska kongressvalet senare i år.

Resolutionen antogs med bara en rösts övervikt där majoriteten i respresentanthusets utrikesutskott inte följde presidenten Obamas uppmaningar att inte genomföra omröstningen.

Turkiet är USA:s viktigaste NATO-allierade i den explosiva regionen runtom Irak och Iran. Medan den här frågan redan väckt ramaskri i Turkiet så kommer hyllningar från Armenien. Vi uppskattar detta beslut, sade armeniens utrikesminster Edvard Nalbadian i kväll.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".