Sea Wind hjälptes loss ur isen i natt. Foto: Kustbevakningen

Finlandsfärjor loss ur ismassorna

Uppdaterad: 05:10
Vid tvåtiden i natt kom Finlandsfärjan Amorella med 943 personer ombord loss ur ismassorna i Stockholms norra skärgård. Fartyget uppges vara utom fara.

Viking Lines färja Amorella är nu på väg mot Stockholm.

– Amorella ser ut att vara loss nu. Det var strax efter klockan två som de här tre isbrytarna med förenade krafter lyckades få henne loss ur isen, säger Peter Lindquist, presstalesman på Sjöräddningscentralen i Göteborg.

Vad händer nu?

– Nu ska de säkerställa att hon kan fortsätta och inte fastnar igen. Just nu ser det ut som att Ymer går före henne och hjälper henne en liten bit, säger Peter Lindquist.

Fraktfartyget Sea Wind hjölptes loss vid tretiden, hon satt fast på ungefär samma ställe som Amorella hade fastnat. Regal Star ligger sedan torsdagsmorgonen fast sydost om Tjärven.

Vet man nu att Amorella kommer in till hamn?

– Det kan jag inte svara på men just nu går hon en liten bit bakom Ymer sydvart och det ser bra ut, säger Peter Lindquist.

Amorella var vid femtiden på morgonen vid Vaxholm och går nu för egen maskin.

Peter Lindquist tillägger att det inte är alldeles ovanligt att fartyg fastnar i isen så här års.

– Men just nu har vi gått ut och avrått båtar från att gå in i ett visst område i norra Ålands hav för att om man går dit så fastnar man, och just nu finns det ingen isbrytare som kan hjälpa dem, säger Peter Lindquist.

Sent i går kväll fick isbrytarna loss fraktfartyget Via Mare med 66 personer ombord som satt fast i närheten

Men fortfarande ligger alltså två andra fartyg med närmare 90 personer ombord fast i området utanför Kapellskär.

Total sitter runt 50 fartyg fast runtom i Östersjön, och Johny Lindvall ställföreträdande rederichef på Sjöfartsverket räknar med att det kommer att ta flera dagar att få loss alla fartyg.

Vinterns insatser med isbrytare kommer att kosta Sjöfartsverket cirka 100 miljoner mer än normalbudgeten på kring 185 miljoner kronor, säger Johny Lindvall till TT.

Anders Jelmin
anders.jelmin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".