resolution om folkmord

Spända relationer mellan USA och Turkiet

En diplomatisk strid har brutit mellan USA och Turkiet sedan det amerikanska representanthusets utrikesutskott antagit en resolution som anklagar Turkiet för att ha begått folkmord på armenier i början av 1900-talet.

Resolution antogs trots att Vita husets vädjan och Turkiet svarade med att omedelbart kalla hem sin USA-ambassadör.

Den känsliga resolutionen röstades igenom med knappast möjliga marginal, 23 mot 22 i representanthusets utrikesutskott. Resolutionens syfte är att USA:s officiella hållning nu ska bli att morden på över en miljon armenier i början i början av 1900-talet under det Osmanska rikets slutskede ska betecknas som ett folkmord.

Vita huset och den amerikanska utrikesministern Hillary Clinton vädjade till utskottets ledamöter att inte genomföra omröstningen eftersom ett godkännande skulle försämra relationerna mellan USA och Turkiet. Turkiet är ju bland annat Nato-medlem och en viktig allierad för USA i regionen. Men utskottets ledning struntade alltså i Vita husets varningar.

Och bara några minuter efter det att resolutionen röstats igenom meddelade Turkiet att man kallar hem sin USA-ambassadör. Turkiet menar att det turkiska folket genom resolutionen blir oskyldigt anklagade.

Representanthusets utrikesutskott röstade igenom en liknande resolution 2007, men efter starka påtryckningar från den dåvarande amerikanska regeringen under president Bush stoppades den från att röstas om i hela representanthuset. Hur det blir den här gången är fortfarande oklart.

Utrikesutskottets ordförande, demokraten Howrad Berman, motiverade omröstningen och resolutionens lydelse med att säga att varje nation måste acceptera sin egen historia, och att det är allt man begär av Turkiet. Den högljudda och tämligen inflytelserika armeniska befolkningsgruppen i USA har länge pressat kongressen hårt i den här frågan.

Resolutionen blir nu ett diplomatiskt problem för president Obama. En intressant detalj i sammanhanget är att han som senator var för att beteckna morden på armenierna som ett folkmord, medan han som president alltså försökte stoppa en sådan resolution.

Daniel Alling, New York
daniel.alling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista