Italienarnas sparande lönsamt för landet

Trots att Italien är ett av euro-områdets sorgebarn, anses landets ekonomiska förutsättningar ganska goda.

Italien har ett budgetunderskott som är mer än tre gånger så högt som ett euro-land egentligen ska ha. Men ändå kan man säga att Italien har bättre förutsättningar än de andra länderna i euro-zonens bottenliga. Det säger Kristofer Svartling som är chef för Svenska Exportrådet i Italien.

– Man kan säga att Italien är ett land som kanske aldrig har vuxit när resten av världen har vuxit, men har också klarat sig relativt bra i den här krisen. Det beror till exempel på att de skulder som man har har man till den egna befolkningen så landet är relativt skyddat jämfört med andra länder som hamnar i den här globala krisen.

Italienarna sparar mycket. Och de sparar gärna i statsobligationer. Räntan är låg, men besparingarna anses säkra.

Det innebär att den ränta som Italien måste betala på sin statsskuld ligger på ungefär samma nivå som Tysklands - trots de usla statsfinanserna.

Det innebär en väldig skillnad jämfört med till exempel Grekland som lånar utomlands och måste betala dubbelt så höga räntor. Det innebär också att statens ränteutgifter stannar i Italien. De flyttas bara över från statliga till privata fickor.

– Vi läser mycket här i Italien om just Grekland och Greklands problem men Italien har klarat sig relativt väl i krisen.

För de svenska företag som arbetar i Italien, har tyngdpunkten traditionellt legat på verkstadsindustri. Men nu är nya branscher på väg upp, säger Kristofer Svartling.

– Det vi märkt under det senaste året är att miljöteknik börjar komma starkt. Det drivs dels av EU:s mål inför 2020, men det är också ett område som vi svenskar är väldigt duktiga på. Vi ser också mer inom medicinteknik och sådana bitar jämfört med traditionell verkstadsindustri.

Staffan Sonning, SR:s ekonomikorrespondent
staffan.sonning@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista