Wen Jiabao efter invigningen. Foto: Alexander F. Yuan/Scanpix.
Kina

Tillväxten viktig fråga på folkkongressen

I dag inleddes den cirka två veckor långa nationella folkkongressen i Kina. I år väntas den ekonomiska återhämtningen stå i fokus.

Kongressen fungerar som Kinas parlament. Den inleddes på traditionellt vis med tal av Kinas premiärminister, Wen Jiabao.

– År 2009 var det hittills svåraste året för vårt lands utveckling sedan början av det nya århundradet, sa Wen Jiabao, när han inledde sitt öppningstal till den årliga nationella folkkongressen i Peking tidigare i dag.

Han påpekade därefter att Kina har varit det land i världen som först vänt den negativa ekonomiska utvecklingen uppåt igen. Han hävdade att kommunistpartiets fasta ledarskap står bakom denna framgång.

Den ekonomiska tillväxten måste fortsätta, sa Wen Jiabao. Han deklarerade i sitt tal att målet är att BNP ska växa med åtta procent under 2010.

En sådan kraftig tillväxt är nödvändig i Kina. Om tillväxten blir mindre fruktar regeringen att arbetslösheten ska leda till social oro och hota partiets maktposition.

Men för att behålla social stabilitet måste det ekonomiska välståndet även fördelas mer rättvist. Det var något som Wen Jiabao lade stor vikt vid i sitt tal.

Det är framförallt de enorma skillnaderna mellan de utvecklade städerna i östra Kina och landsbygden som måste överbryggas. Som ett led i detta sa Wen Jiabao bland annat att det hårt kritiserade mantalsskrivningssystemet ska göras om.

I dag har landsbygdsbor som flyttar till städerna ingen rätt att skriva sig där, vilket till exempel innebär att de inte har rätt till någon sjukvård och att deras barn inte har rätt att gå i skolan.

Den nationella folkkongressen som inleds i dag är Kinas högsta beslutande organ. Ett slags parlament, som dock bara sammanträder ungefär två veckor per år. Det räcker, för i praktiken godkänner den enbart vad kommunistpartiet redan har beslutat om.

Men på senare år har faktiskt en viss debatt, inom måttliga gränser, kunnat blossa upp på kongresserna. Det återstår att se om så blir fallet även i år.

Det är lätt att bli förvirrad av det ganska snåriga sätt Kina som formellt sett styrs på.

Det är dock viktigt att skilja på den årliga nationella folkkongress som inletts i dag, och på kommunistpartiets kongress, som sammanträder vart femte år, och som är av betydligt av större vikt i Kina.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista