En tilltufsad Amorella i hamn. Foto: Johan Engman/Scanpix.

"Varningen kom när alla fartyg satt fast"

Över 1 000 personer fick tillbringa natten på de fyra passagerarfartyg som fastnat i ismassor. Myndigheterna skyller på rederierna som ska ha struntat i varningarna. Men Viking Lines vd Jan Kårström säger att varningen kom för sent.

– Den varningen kom först när alla fartyg satt fast där ute. Så varningen kom långt efter att den i så fall borde ha kommit. Men det är så att en farled ska hållas öppen av isbrytare. I det här fallet är det så, bevisligen, att isbrytarna inte klarade av det.

Vid två tiden i natt fick isbrytarna loss den sista passagerarfärjan av de fyra som i går fastnade i ismassorna i norra skärgården.

Sjöfartsverket hade utfärdat en varning om isläget. Hade färjorna hörsammat den, så hade de inte fastnat, säger Johny Lindvall på Sjöfartsverket.

– Vi försöker alltid att dirigera trafiken den enklaste vägen och finnas till hands där svårigheterna finns. Men sen finns det ju en del som tycker att de ska ta egna beslut.

Men Viking Line avvisar alltså kritiken. Vd:n Jan Kårström förklarar varför man trots väderprognoserna ändå valde den resväg som visade sig besvärlig.

– Det finns bara en led där, eftersom på Sandhamnsleden ut måste man ha lotsassistans och det är inte alltid man får det.

Totalt sitter fortfarande drygt ett tjugotal fartyg fast runtom i Ålands hav och Bottenviken. Det kommer att ta minst ett par dagar att få loss alla, enligt Sjöfartsverket.

Ivan Garcia
ivan.garcia@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista