Kvinnan visar sitt bläckmärkta finger efter att hon röstat.

Iraks premiärminister segerviss

Iraks nuvarande premiärminister Nuri al-Maliki är säker på seger i valet på söndag, det sa han i en tv-intervju. Han ha lutar sig mot opinionsmätning från ett av sina egna mediastitut.

Enligt opinionsmätningen al-Malikis koalition vinna med knappt 30 procent av rösterna. Den sekuläre Iyad Allawi som lyckats samla både sunni- och shiamuslimer i sin koalition skulle få 21 procent medan den konservativa shia-koalitionen där bland andra den ökände ledaren för mahdi-milisen, Muqtada al-Sadr ingår skulle få 17 procent.

– Jag kommer att rösta på Maliki, jag är inte nöjd med allt han gjort, men han har utan tvekan förbättrat säkerheten. Det sekteristiska vålet mellan sunni och shia har i stort sett upphört, säger Lina Akram, lärare och shiamuslimsk småbarnsmamma i Bagdad.

För mig är det viktigt att de religiösa shiapartierna inte kommer till makten, säger hon, för de lyder under Iran.

– Jag vill inte att Irak blir som Iran, vi irakier måste kunna skilja mellan religion och politik.

Lina Akram är sekulär, men hon vill inte rösta på Iyad Allawis sekulära koalition eftersom hon misstänker att flera av de sunnikandidater som ingår i Allawis koalition fortfarande är baathpartister.

Trots att de allra flesta irakier är missnöjda med arbetslöshet, brist på service, säkerhet och elektricitet, så ligger al-Maliki bra till hos till exempel förstagångsväljaren Hussein, hos grundskoleläraren Shada och till och med hos små barn.

Att Nuri al-Maliki blev premiärminister efter förra valet 2005, var resultatet av en kompromiss. Han ansågs vara en svag ledare som inte hotade någon av de starka shiaorganisationerna - Muqtada al-Sadrs mahdiarmé eller al-Hakims Badr-milis.

Men fem år senare framstår al-Maliki som en kanske alltför stark ledare. Han har distanserat sig från de irantrogna shiamuslimiska partierna, för exakt två år sedan genomförde han en blodig upprensning i Basra som ledde till att sadristerna förlorade kontrollen över staden, och nu inför valet har han ställt sig bakom ett kontroversiellt förbud mot vissa sunnikandidater som anklagas för att fortfarande sympatisera med det gamla Baathpartiet.

Det är bra, säger småbarnsmamman Lina Akram som ska rösta på al-Maliki för de största hoten mot Irak, säger hon, är Iran och Baathpartiet.

Cecilia Uddén, Bagdad
cecilia.udden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista