En tilltufsad Amorella har fått komma i hamn, men andra fartyg sitter fortfarande fast. Foto: Johan Engman/Scanpix.

Kritik mot att farleder inte hållits öppna

Uppdaterad: 14:32
De passagerarfärjor som suttit fast i isen i Stockholms norra skärgård är nu loss, men på flera andra håll kan fartyg fortfarande inte ta sig fram utan väntar på hjälp av isbrytare.

Kenneth Wahlberg, befälhavare på isbrytaren Ymer, säger att läget är besvärligt i Stockholms norra skärgård.

– Det är havsis som är 40, 50, 60 centimeter tjock. Däremellan är det vallar som gör att det är väldigt svårt att ta sig fram i isen, som skjuter ihop. Det blir stora områden som är väldigt tunga att ta sig igenom.

Alla de sex fartyg som i går blev fast i ismassorna utanför Kapellskär är nu loss, men det besvärliga isläget fortsätter, och Sjöfartsverket avråder fortfarande från trafik i området.

Viking Line, som i går körde fast med två passagerarfärjor utanför Kapellskär, har varit kritiska mot att isbrytarna inte kunnat hålla farleden öppen, med tanke på de avgifter som rederierna betalar. Men på Sjöfartsverket svarar man att det extrema väderläget gör att det inte går.

– Vi håller öppet när det är möjligt, men när isen är så kraftigt pressande att det inte är möjligt att hålla öppet ska man inte försöka ens, säger Ulf Gullne på Sjöfartsverket.

Sammanlagt är det nu sju svenska isbrytare och fyra finska som arbetar med att assistera fartyg som fått problem i ismassorna på olika håll.

Det rör sig om ett 20-tal fartyg, de flesta utanför Sundsvall.

När det gäller området utanför Kapellskär verkar fartygen lyssna på Sjöfartsverkets avrådan, enligt Ymers befälhavare Kenneth Wahlberg.

– Det har den här natten visat, att om vi säger att man inte bör trafikera ett område då har de sett konsekvenserna. Det är inget fartyg som försöker ta sig in i det här området.

Enligt SMHI:s istjänst bör färjetrafiken mellan Sverige och Finland kunna komma i gång igen i helgen. Torbjörn Grafström på SMHI säger att vädret blir lugnt och att ispressen har släppt i och med att vinden har avtagit.

Isen har nu slagits sönder och kommer delvis att driva ut till havs med sydvästliga och västliga vindar, säger Torbjörn Grafström.

Inte sedan 1996 har det varit så tjock is i Ålands hav – cirka 30 centimeter.

Henrika Åkerman
henrika.akerman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista