Beslut från Allmänna reklamationsnämnden

Kapitalförvaltare fick rätt mot kunder

Många som investerade i valutaobligationer i amerikanska Lehman Brothers förlorade stora pengar när företaget gick i konkurs i början av finanskrisen. I dag kom ett första beslut från Allmänna reklamationsnämnden som säger att Acta Kapitalförvaltning inte har brustit i information om riskerna med placeringen.

– Min personliga känsla och uppfattning är att detta är ett hafsverk som har gjorts snabbt för att få ut e här besluten därför att det har varit ett stort tryck inte minst från medierna. Varför droppar de den här bomben några dagar innan lånen ska förfalla, det är inte klokt, säger Peter Rathsman, initiativtagare till föreningen Grupptalan mot Acta.

Peter Rathsman är en av nära 700 personer som gjort gemensam sak i föreningen Grupptalan mot Acta.

De känner sig lurade och anser att Acta har övertalat dem att ta lån hos den isländska banken Kaupthing, för att sedan köpa obligationer utställda av den amerikanska investmentbanken Lehman Brothers.

Då Lehman Brothers gick i konkurs 2008 stod de kvar med lånet hos Kauphting och de här skulderna, på i många fall hundratusentals kronor, är nu på väg att drivas in.

– Det känns ju naturligtvis fruktansvärt framför allt för många av våra medlemmar som är pensionärer och inte har dessa pengar och som inte har några möjligheter att ta banklån för att lösa in dess lån. De riskerar personlig konkurs, säger Peter Rathsman.

– Beslutet från Allmänna reklamationsnämnden betyder att vi har fått ett utlåtande från myndigheten som styrker det vi har sagt i ett och ett halvt års tid. Vi tycker att det var ett logiskt beslut från Arn, säger Mattias Andersson, Sverigechef vid kapitalförvaltaren Acta.

– Vi tror att effekten av Allmänna reklamationsnämndens beslut är att somliga kommer att hoppa av, men det kommer definitivt att bli en hel del som fortsätter, bland andra jag själv, mot en rättsprocess, säger Peter Rathsman, Grupptalan mot Acta.

Petra Bergman
petra.bergman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista