Har skrivit brev.

Bildt tar strid om EU:s nya utrikestjänst

Uppdaterad: 18:00
Utrikesminister Carl Bildt har de senaste två veckorna gått ut i hård kritik mot EU:s sätt att bygga upp sin nya utrikestjänst, där 3 000 diplomater ska arbeta.

Nu på eftermiddagen inleddes EU:s utrikesministermöte i Cordoba i Spanien. Mest omdiskuterat är redan ett brev Sveriges utrikesminister Carl Bildt skrivit tillsammans med den brittiske utrikesministern David Miliband.

Brevet kritiserar EU:s sätt att bygga upp sin nya utrikestjänst. Brevet kan också tolkas som kritik mot EU:s utrikesminister Catherine Ashton men Sveriges utrikesminister anser att det handlar om något helt annat:

– Nu är det viktigt att vi får den här utrikestjänsten att fungera på ett bra sätt. Där finns ett antal rätt stora frågor som behöver avgöras, säger Carl Bildt.

Det uppfattas ju som att det kan göra det svårare för Ashton?

– Nej, det är snarare tvärtom. Det finns många som drar i henne åt olika håll och vi vill ge henne stöd för att hon ska sätta upp den utrikestjänst som är avsedd.

Varför står det om hennes förmåga att leda? Varför ifrågasätter ni det?

– Det gör vi inte i brevet, om du läser det noga.

Ni pratar om hennes förmåga. Vad är det ni vill ha fram om hennes förmåga?

– Att hon ska ha den förmågan. Hon måste skaffa sig de instrumenten. Det finns de som drar och sliter i henne och vill att det ska ligga på andra sidan framför allt på kommissionssidan, säger utrikesminister Carl Bildt som här faktiskt medger att det handlar om EU-kommissionens sätt att försöka skaffa sig inflytande över EU:s nya jättelika utrikestjänst där flera tusen diplomater ska arbeta.

Bara för någon vecka sedan skrev Carl Bildt ensam ett annat brev där han uttryckte besvikelse över att EU-kommissionens ordförande Barroso gett sin närmaste man det viktiga jobbet som EU-ambassadör i USA.

I det nya brevet skriver de två utrikesministrarna att det är viktigt att de nya diplomattjänsterna går till dem som är mest meriterade för jobben.

Att det var just Miliband och Bildt som skrev tillsammans förklarade Miliband i dag med att avsikten var att representera både den politiska högern och den politiska vänstern.

Fortsatt debatt om utrikestjänsten förljer på utrikesministrarnas arbetsmiddag ikväll och nästa månad är det tänkt att EU:s utrikesminister Catherine Ashton ska komma med ett förslag om hur den nya utrikestjänsten ska se ut.

Herman Melzer, EU:s utrikesministermöte i Córdoba
herman.melzer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".