Investor köper BAE:s andel av Saab

Wallenbergsfärens maktbolag Investor köper brittiska företaget BAE Systems andel i försvarsindustrikoncernen Saab. Sammanlagt handlar det om en affär på 1,1 miljarder kronor.

 – Vi tror att ett tydliggörande av ägarbilden i bolaget är positivt för den omstruktureringsfas som bolaget befinner sig i, säger Investors informationschef Oskar Stege Unger.

Hur kommer det sig att BAE Systems vill sälja?

– De har gjort bedömningen att detta inte är något strategiskt innehav för dem och att det numera finns begränsade synergier och samarbeten mellan de här två bolagen. Vi delar den analysen och tror att det är positivt att det blir en tydlighet och att Saab med den exportkapacitet som man har byggt upp självt kan vidareutveckla affärerna på egen hand tillsamman med oss som ensam huvudägare.

Investor köper BAE:s andel i Saab och äger efter affären 30 procent av kapitalet och 39,5 procent av rösterna.

BAE Systems tänker avveckla hela innehavet i Saab. Det mest kända samarbetet mellan de två är det hälftenägda bolag som bildades 1995 för att utveckla och sälja stridsflygplanet Jas 39 Gripen.

I samband med det köpte BAE Systems 35 procent av aktierna i Saab av Investor men den andelen har minskat med tiden.

BAE Systems var med och sålde in JAS Gripen i Sydafrika, Ungern och Tjeckien.

Men den thailändska affären och alla försök att vinna order som pågår för närvarande sköter Saab på egen hand. Det gäller bland annat den hägrande storaffären med Brasilien.

BAE Systems har även intressen i det europeiska stridsflygprojektet Joint Strike Fighter, en i alla fall indirekt konkurrent till Jas Gripen.

Europeisk försvarsindustri är allt mer sammanflätad numera.

– Vi hoppas och tror att det är positivt att det blir en tydlig ägarstruktur och den osäkerhet som till viss del har funnits kring den ena ägaren nu är borta och att bolaget nu kan fokusera fullt ut på den omvandlingsfas som bolaget är inne i, säger Oskar Stege Unger.

2009 var kanske inte det bästa året för Saab som försvarsindustrikoncern. Är ni nöjda med hur det gick då?

– Saab har ett antal utmaningar som de har aviserat och håller på att adressera. Det handlar om att renodla en verksamhet som till del har varit splittrad. Man expanderar internationellt och måste fortsätta med det. Man gör insteg på andra viktiga områden, som civil säkerhet, samtidigt som man inför ett ganska stort kostnadsbesparingsprogram. Fokus för oss som långsiktiga ägare är att ge företaget stöd och se till att detta arbete genomförs på ett bra sätt.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".