Räntan ännu högre för grekiska företag. Foto: Frank Hormann/ Scanpix.

SEB-ekonom: Greklands ränta ohållbar

Genom att sälja tio-åriga statsobligationer ska Grekland delvis finansiera sin växande statsskuld. Räntan blev i stort sett dubbelt så hög, 6,25 procent, jämfört med en motsvarande ränta i till exempel Tyskland.

Den höga räntan gör att det fortfarande finns frågetecken hur Grekland ska klara sin kris, säger banken SEB:s chefekonom Robert Bergqvist.

– Om man verkligen fullt ut skulle tro på ett trovärdigt paket och en trovärdig politik skulle räntenivåerna kommit ner ytterligare. Det finns fortfarande ett visst misstroende, det tycker jag är ganska uppenbart.

Är det hållbart för Grekland att ha den här räntan med tanke på att man måste finansiera sin skuld hela tiden och man får tyngre och tyngre räntebörda?

– Det är det ju inte. Staten bildar någon storts typ av räntebotten sedan kommer det grekiska företag som oftast får låna till en ännu högre ränta. Har man då samtidigt sjunkande inflation så börjar realräntorna att stiga. Man kan få en situation där ekonomin stramas åt både via finanspolitiken och det faktum att de reala räntorna börjar att stiga.

– Det är väldigt stora utmaningar för Grekland nu, säger Robert Bergqvist.

Skulle du vilja beteckna läger för Grekland som att det fortfarande där en ohållbar situation med en så här hög ränta?

– Det är en ohållbar situation i dagens värld, och inte minst för Greklands del när man ska konkurrera med andra EU-länder och grekiska företag ska konkurrera också med andra europeiska företag, att ha de här lånekostnaderna. Det är inte hållbart.

– Nu är situationen i dag exceptionell. Vi kan hoppas på att situationen stabiliseras. De här räntenivåerna är inte hållbara i ett europeiskt perspektiv eller för Grekland.

Vad talar för lägre räntor längre fram?

– Det är en kombination av att vi ser att kanske andra länder ställer upp, vi vet lite än om de räddningspaket som kommer att komma. När vi har de på plats är bilden klarare. Dessutom måste vi få en bekräftelse på att det är ett trovärdig åtstramningspaket som Grekland kommer att leverera, och att det också är genomförbart, säger SEB:s chefekonom Robert Bergqvist.

Christer Hillbom
christer.hillbom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista