1 av 2
Tänker inte rösta.
2 av 2
Protesterna tar sig olika uttryck.

Islänningar tvekar i impopulär omröstning

I morgon är det folkomröstning på Island. Islänningarna ska godkänna eller förkasta regeringens avtal om hur den så kallade Icesave-skulden till Nederländerna och Storbritannien ska betalas. Men folkomröstningen kan bli meningslös om ett nytt avtal är på väg. Och många islänningar fattar inte riktigt vad det är de ska rösta om.

-Det är massa saker vi inte förstår. Jag har frågat många och de har inte aning om vad det är vi röstar om, säger Hulda Gestsdottir som tänker rösta nej i morgon.

Det hon då säger nej till är avbetalningsvillkoren för den skuld Island har till Storbritannien och Nederländerna som har ersatt de brittiska och holländska sparare som förlorade sina pengar då den isländska internetbanken Icesave gick omkull hösten 2008. Det handlar om nästan 40 miljarder svenska kronor.

De senaste veckorna har isländska förhandlare fört intensiva samtal med britter och holländare för att få till stånd bättre avbetalningsvillkor. Från Nederländerna kommer i dag signaler att förhandlingarna har avbrutits men Islands statsminister Jóhanna Sigurdardóttir tror fortfarande på framgång så hon tänker inte ens gå och rösta i morgon.

Det var Islands president som tvingade fram omröstningen. Han vägrade godkänna lagen som reglerade avbetalningen av skulden och då underställs frågan automatiskt folket. Och att islänningarna kommer att säga nej är ganska säkert.

– Det är orättvist att vi skall betala för vad bankfolket ställde till med, tycker Arnar Kristensen.

Ett nej kan tvinga fram regeringens avgång, om den inte snart kan visa upp ett nytt avtal med Storbritannien och Nederländerna. Men då gäller det att parlamentet, Alltinget, och också presidenten är med på noterna annars är man tillbaka på ruta ett igen.

Christer Fridén, Reykjavik
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista