Vill behovspröva hemhjälp.
Förslag från Vänsterpartiet

Alla över 75 år ska kunna få hemhjälp

Vänsterledaren Lars Ohly är öppen för att diskutera en dansk modell för hushållsnära tjänster där alla som fyllt 75 år automatiskt ska få hembesök för att se om det finns behov av till exempel städhjälp eller annan hjälp, som kommunen kan bistå med.

– Det kan till exempel vara att man tycker att trösklar är ett problem och att man får hjälp med att ta bort dem. Det kan kanske vara att man får stolshöjningar så att man får lättare att resa och sätta sig, men det kan också vara att man behöver hjälp med det vardagliga, att städa eller något annat. Att få detta hembesök vid 75 års ålder skulle kunna innebära att man uppmärksammade människors behov tidigare. Det kanske gör att människor kan bo hemma lite längre, säger Lars Ohly.

Lars Ohly beskriver den danska modellen som ett slags utbyggd hemtjänst. Hur mycket de gamla ska få bestämma själva och vad den här hjälpen ska kosta dem är inte klart.

Än så länge finns inget färdigt förslag från partiledningen inför partiets kongress som äger rum i maj.

I dag offentliggjordes motionerna inför Vänsterpartiets kongress. Flera av dem handlar om sex timmars arbetsdag, ett krav som partiet har som vision. Men det här är en fråga som Vänsterpartiet inte bör driva i valrörelsen, enligt Lars Ohly.

– Det är en oerhört kostsam reform och det är tyvärr så att frågan har minskat i betydelse i opinionen, säger han.

Men är det inte lite av en vindflöjeltaktik att titta på vad opinionen tycker är viktigt, ska ni inte driva de frågor som ni tycker är viktiga?

– Jo, vi ska fortsätta att vara de som hävdar att en förkortad arbetstid är både rimlig och nödvändig, men vi ska inte lägga krut på att i ett samarbete försöka få igenom frågor där alla andra är emot om det inte finns en stark opinion som bär oss, säger Lars Ohly.

Karin Runblom
karin.runblom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".