Kamp mot isen. Foto: Kustbevakningen/Scanpix.

Fortsatta isproblem för fartygen

Uppdaterad: 16:53
Fortfarande har många fartyg svårt att ta sig fram genom isen. Utanför Sundsvall väntar 12 fartyg på hjälp från isbrytare.

Isbrytaren Atle är på väg till området.

– Vi lämnar Nordvalen och Norra kvarken och går ner mot Sundsvall för att hjälpa de fartyg som sitter fast där nere, säger befälhavare Karl Herlin.

Det handlar om runt 20 fartyg som fortfarande inte kan ta sig fram på egen hand genom isen, de flesta utanför Sundsvall och Gävle.

På Sjöfartsverkets trafikinformation håller Konny Brintler kontakt både med isbrytarna och på de fartyg som väntar på att få assistans.

Efter att isbrytaren Ymer inspekterat området i Stockholms norra skärgård, där sex fartyg låg fast i går, avråder Sjöfartsverket även fortsatt från trafik där.

Istället används en annan farled där det behövs lots, men brist på lotsar gör att många fartyg får beskedet att de får vänta, säger Konny Brintler.

– Många får sitta och vänta och vänta och vänta på att det ska hända saker, inte bara på sjön. Det är otroligt många lastbilar och personal och passagerare som väntar och sitter på land.

Ord står mot ord när det gäller om de passagerarfärjor från Viking Line som körde fast i går fick Sjöfartsverkets varning i tid, och nu vill Viking Line ha ett möte med myndigheten om hur kommunikationen fungerar.

Just nu är det sju svenska isbrytare och fyra finska som arbetar med att hjälpa de fartyg som har problem.

Vintern har varit extra besvärlig, säger Ulf Gullne, chef för isbrytningsenheten vid Sjöfartsverket.

– Hittills har vi assisterat 4-5 gånger fler fartyg än vad vi gjorde hela förra vintern.

Finns resurserna för att hantera en sådan här vinter?

– De resurserna vi har gör att vi klarar av vintersjöfarten. Givetvis, när det uppstår extrema situationer saktar transportsystemet ner, men det kommer aldrig till ett totalt stopp.

Infrastrukturminister Åsa Torstensson säger så här:

– Den här vintern har påverkat alla transportslag. Det är naturligtvis så att vi kommer att se över och ta lärdom av den här vintern.

Henrika Åkerman
henrika.akerman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista