Vrak från 1600-talet.

Värdefulla vrak på Östersjöns botten

Flera värdefulla och tidigare okända vrak har hittats på Östersjöns botten i samband med arbetet kring den planerade gasledningen där. Det äldsta av skeppen kan var 1 000 år gammalt. Det är ett viktigt fynd, enligt Riksantikvarieämbetet.

– Tre av de här är skrovhela. De står rakt upp och ner på botten på mer än 100 meters djup. De är slutna kulturhistoriska kontexter och är sannolikt mycket stora kulturhistoriska värden, säger Peter Norman på Riksantikvarieämbetet.

Det var när företaget Nord Stream filmade botten inför den omdebatterade gasledningen öster om Gotland som vraken upptäcktes.

Statens Maritima museer har analyserat bilderna och nio fynd klassas alltså som riktigt värdefulla.

– Något kan vara medeltida och några är säkert 1600-tal. De flesta är från 1700- och 1800-talen, säger Peter Norman.

Vraken som ligger inom den så kallade svenska ekonomiska zonen är inte i vägen för själva gasledningen utan berör mer kringarbetena och Nord Stream lovar nu att ta hänsyn till dem så att man inte skadar vraken.

– Vad vi gör är att vi anpassar arbetet så att inga vrak kommer till skada, säger Tora Leifland Holmström, kommunikationsansvarig på Nord Stream.

Betyder det fördyringar för er?

– Nej, det här är finns med i förutsättningarna när man planerar den här typen av rörledningar.

Skeppen ses som unika och registreras nu av Riksantikvarieämbetet som fasta fornlämningar. Ändå kommer det inte göras några försök att undersöka dem närmare just nu i alla fall, eftersom de ligger på mer än 100 meters djup, säger Peter Norman.

– Det är inte brukligt att så fort man hittar en fornlämning så ska man utforska den. Den registreras och registreringen arkiveras. Eventuellt kan man använda det här materialet i någon typ av forskning.

Samtidigt är fynden en indikation på en riktig guldgruva när även havsbottnen börjar bli allt mer intressant för olika projekt.

– Botten är i dag i princip helt outforskad. Så fort man gör sådana här infrastrukturella satsningar som gasledningsdragningar och kabeldragningar och vindkraftsetableringar så kommer man att hitta mer och mer fornlämningar av den här karaktären, säger Peter Norman på Riksantikvarieämbetet.

Daniel Rundqvist, Jönköping
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista