Sociala medier kräver nya riktlinjer

Regeringen ska ta fram riktlinjer för hur statliga myndigheter ska hantera de sociala medierna, som Facebook och bloggar.

Mats Odell, som är det statsråd i regeringen som har ansvar för elektroniska medier, anser att myndighetsverige måste fundera igenom frågan.

– Eftersom fler och fler av de statliga myndigheterna går ut och möter medborgarna där de finns, nämligen på de sociala medierna, så har vi upptäckt att det finns ett antal saker som behöver redas ut. Det är därför som regeringen nu ger e-delegationen i uppdrag att titta på de frågorna.

Frågan om de olika forumen på internet har blivit allt mer aktuell även för svenska myndigheter. Som Ekot berättat tar nu till exempel polisen fram rekommendationer för hur de anställda ska handskas med information på bloggar och Facebook.

Men många myndigheter ser också de nya medierna som ett sätt att nå ut till oss medborgare. Det är där man möter många unga i dag till exempel, och då måste en rad frågor klaras ut menar Odell.

– Det handlar till exempel om vad som är en offentlig handling i det här sammanhanget, hur ska saker och ting diarieföras till exempel i en dialog på Facebok eller Twitter. Också naturligtvis hur de etiska och rättsliga frågorna ska hanteras i det här sammanhanget.

Mats Odell kommer inom kort ge den statliga så kallade e-delegationen som är regeringens rådgivare kring elektroniska medier i uppdrag att se över vilka regler eller ny praxis som kan behövas. Något som också flera myndigheter efterlyst. För även om tekniken är en möjlighet så finns det också etiska risker för den enskilde medarbetaren.

– Det gäller till exempel vad en tjänsteman som hittar intressanta saker i sin tjänsteutövning kan skriva själv på sociala medier. Vad är det som hör till tjänsten och vad som hör till det privata? Hur ska man skydda den personliga integriteten i den här hanteringen? Det är några sådana dilemman.

Du ser ingen risk att man lägger sig i det som egentligen är medarbetarnas privatliv och hur man hanterar de sociala medierna som privatperson?

– Det är väldigt viktigt att det blir tydliga och klara regler så att ingen ska behöva känna osäkerhet runt detta. Det är det som är syftet med det här tilläggsuppdraget som e-delegationen får, säger Mats Odell.

Daniel Rundqvist
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista