Amerikansk arbetslöshet på samma nivå

Arbetslösheten i USA låg kvar på 9,7 procent under februari månad, visar ny statistik. Visserligen försvann tusentals jobb under februari, men inte så många som många ekonomer hade förväntat sig. 

De nya siffrorna togs därför väl emot.

– Marknaden hade räknat med mycket mer negativa siffror, men det faktum att det inte blev så är positivt, sa en av aktiemäklarna på New Yorkbörsen i dag när arbetslöshetsstatistiken för februari just hade presenterats.

När handeln sedan startade steg USA-börserna en hel del.

Under februari månad försvann ytterligare 36 000 jobb i USA. Men många ekonomer hade befarat att den siffran skulle vara mycket högre, inte minst på grund av de enorma snöoväder som lamslagit den ekonomiskt starka östkusten under februari månad.

Och att det nu inte blev så illa som befarats, trots dåliga förutsättningar tolkas både av marknaden och Vita huset som något oväntat bra och som ett möjligt tecken på att den svaga arbetsmarknaden faktiskt håller på att stabiliseras.

Men arbetslösheten ligger trots allt kvar på mycket höga 9, 7 procent vilket gör att Vita huset inte på något sätt har råd att ligga på latsidan när det gäller jobbskapande åtgärder.

– Många människor lider fortfarande och allt för många går fortfarande utan arbete, sa till exempel den amerikanska arbetsmarknadsministern Hilda Solis till tv-kanalen CNBC.

I går röstade det amerikanska representanthuset för ett åtgärdspaket för nya jobb värt cirka 15 miljarder dollar, något som senaten också gjorde i förra veckan.

De båda kamrarnas versioner av jobbpaketet skiljer sig dock åt innehållsmässigt, så nu måste senaten återigen rösta om åtgärdspaketet innan president Barack Obama eventuellt kan godkänna det. Det är en process som kommer att ta ytterligare tid.

Daniel Alling, New York
daniel.alling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista