Chipspåsens märkning ifrågasätts

Chips, läsk och godis framställs mer hälsosamma än vad de egentligen är, hävdar organisationen Sveriges Konsumenter.

De kritiserar den så kallade GDA-märkningen som finns på förpackningarna och visar hur mycket av varan man rekommenderas att äta eller dricka.

Enligt märkningen på chipspåsen skulle en näve chips vara nog och 300-grams-påsen skulle delas mellan 12 personer.

Ingela Ingels i Stockholm som stod och valde chips i en butik äter mycket mer än så, säger hon.

– När jag äter chips vill jag vara riktigt onyttig. Det händer inte så ofta men då äter jag en halv påse, minst.

Så 13 chips är inte en portion för dig?

– Nej, det är det inte.

Den så kallade GDA-märkningen har tagits fram av livsmedelsindustrin självt och ska visa innehållet av bland annat energi, mättat fett och salt som finns i en förpackning.

Förra året anmälde organisationen Sveriges konsumenter en rad livsmedelsföretag för vilseledande marknadsföring. På chipspåsarna utgår man från att en portion är 25 gram chips - det är ungefär en näve.

Det är orimligt enligt Jan Bertoft, generalsekreterare på Sveriges konsumenter.

– Det är helt orimligt. Det innebär att man skulle vara tolv personer som delade på en vanligt chipspåse. Det finns ingen förankring i verkligheten. I och med det får man ett lägre procenttal. Det verkar som om det är en ganska liten andel av det dagliga intaget av fett, socker eller kalorier som det handlar om på chips. Det framstår som nyttigare än det faktiskt är, säger Jan Bertoft.

Den här märkningen är okej men inte bra, enligt Göran Ahnér chefsjurist på livsmedelsverket som har avgjort frågan.

– Den är i varje fall inte orimlig, såvitt vi har kunnat bedöma. Det är ett försök att upplysa konsumenterna om hur mycket av relevanta näringsämnen som olika livsmedel innehåller. Men märkningen är svår att tillgodogöra sig och den har skavanker när det gäller informationen, säger Göran Ahnér.

Även Ingela Ingels vid chipshyllan i Stockholm, har svårt att förstå vad märkningen egentligen betyder.

– Det kan vara lite förvillande. Man tror väl själv att en portion är en halv påse ungefär. Så tänker man att det låter som lite kalorier när man ser den där lilla märkningen, säger Ingela Ingels.

Jimmy Karlsson
jimmy.karlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".