1 av 2
Prisskillnaden är störst på kött. Foto: Jan Andersson/SR.
2 av 2
Leif Säter. Foto: Jan Andersson/SR.

Gränshandeln från Norge slår rekord

Norrmännen fortsätter att handla som aldrig förr i Sverige. Förra året slog gränshandeln rekord med 10,3 miljarder norska kronor. Det var en ökning på 15,7 procent jämfört med 2008.

Även i år räknar handlare med att det blir nytt handelsrekord.

Flest norrmän åker till Strömstad som är den kommun i Sverige som står för hälften av all gränshandel mot Norge.

Under förra året byggdes också ett köpcentrum i Nordby till, några kilometer från Svinesund. Där träffar Ekot Leif Säter och Ragnhild Günther.

– Jag handlar kött. Jag bor i Halden så jag behöver inte köpa så mycket annat än det jag inte får hemma, säger Ragnhild Günther.

Köttfärs och kotletter?

– Kött och toapapper och hushållspapper. Det är billigare här än i Halden.

Hur ofta är du här och handlar då?

– Inte så ofta men när vi har gjort slut på köttet så tar vi oss en tur, säger Ragnhild Günther.

– På det färska köttet finns det ganska mycket att spara på kursen, säger Leif Säter. Om man räknar på kursen blir det 240 kronor på en tusenlapp.

I de två stora mataffärerna här i Nordby, ett par kilometer från gränsen där Norge möter Sverige och Strömstads kommun, finns åtskilliga kylar bara för kött i alla dess former.

Många av textskyltarna i kylarna är på norska. Handeln här är uteslutande inriktad mot de norska kunderna.

Av de 10,3 miljarder norska kronor som den Norges statistiska centralbyrå presenterar, står försäljningen inom Strömstads kommun för 5,4 miljarder norska kronor och det satsas som aldrig förr på nya butiker.

Till exempel utökades just det här köpcentret kraftigt förra våren och nu jobbar 1 500 personer i de 110 butikerna, där priserna är svenska och kunderna norska.

Chefen för köpcentret, Ståle Lövheim bor själv på andra sidan gränsen men pendlar alltså hit till Nordby.

– Vi är väldigt glada och nöjda. Vi har nog en större ökning än den Statistiska centralbyrån opererar med. Vi hade en ökning på över 40 procent i fjol.

Vad är prognosen för i år?

– Vi räknar med att vi kommer ha en ökning på cirka 25 procent. För vår del så beror det på utbyggnaden. Generellt beror det på att avgifter på en rad produkter är högre i Norge än i Sverige. Dessutom har vi haft en väldigt bra kronkurs i Norge. Så kunderna får inte bara billigare mat, de får också kursvinsten.

För ett år sedan fick man betala 130 svenska kronor för att få en norsk hundralapp. Även om den svenska kronan stärkts något och man nu får betala ungefär 120 kronor för en norsk hundralapp, så lockar det många av de två miljoner norrmän som bedöms bo inom en timmes bilresa i Norge härifrån.

Dessutom är de allra flesta matpriser betydligt lägre här än i Norge, särskilt på kött. Jag träffar Tove Spången från Drammen när hon stoppar ned tre baconpaket i varuvagnen från en av de gigantiska köttkylarna.

– Bacon och alla matvaror är billigare här i Sverige än hemma. Det är nog halva priset i alla fall men jag vet inte om det är lika bra, säger Tove Spången från Drammen.

Jan Andersson, Göteborg
jan.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista