Fler affärskvinnor är för könskvotering

Allt fler kvinnor på tunga poster i det svenska näringslivet vill ha en lag som tvingar svenska börsbolag att öka antalet kvinnor i styrelserna.

Det är alltså inte bara det största partiet inom regeringsalliansen som har ändrat sig när det gäller könskvotering till bolagsstyrelser. 

"Ni får tre-fyra år på er att självmant fördubbla kvinnorepresentationen, annars blir det en lag om könskvotering." Det är sedan en dryg månad tillbaka Moderaternas krav på de svenska börsbolagen.

De tre andra borgerliga partierna i regeringen står kvar vid sitt nej till könskvotering.

Samtidigt håller motståndet inom näringslivet på att monteras ner, åtminstone hos kvinnorna själva.

Över hälften av de över hundra kvinnor som årligen listas som dem med störst makt och inflytande i det svenska näringslivet av tidningen Veckans Affärer säger i den undersökning som publiceras i nästa vecka att de är för könskvotering till bolagsstyrelser.

För ett år sen svarade 32 procent av kvinnorna på tidningens maktlista att de var positiva till kvotering.

Att allt fler kvinnor på höga poster i näringslivet har ändrat sig förvånar inte företagsekonomen och genusforskaren Agneta Stark.

– De här sluga maktkvinnorna har insett att nu är det läge att flytta fram positionerna ordentligt genom att trycka på i det politiska systemet på samma sätt som de säkerligen trycker på inom sina egna nätverk, säger Agneta Stark, rektor för Högskolan Dalarna. 

Brita-Lena Ekström
brita-lena.ekstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista