Tyska försvaret har upptäckt stora problem med modellen.

Försvarets framtida helikopter håller inte

Försvarets framtida tunga helikopter är inte tillräckligt robust. Rampen som tungt utrustade soldater ska kunna springa ut och in på är för vek.

Dessutom har helikoptern svårt att landa på ojämnt underlag, enligt en rapport från det tyska försvaret.

Otto Svedenblad, ansvarig för helikoptermodellen på flygvapnets produktionsavdelning, tycker att problemen med exempelvis rampen är allvarliga.

– Ett av de viktigaste skälen till att man har rampen är att man snabbt ska kunna komma in och lasta av den trupp man har ombord. Det är mycket viktigt att den fungerar.

Helikopter 14, som den ska kallas när det svenska försvaret tar den i bruk, har använts en tid i Tyskland och en rapport från tyska flygvapnet listar en rad problem.

Förutom att den bakre rampen inte håller när tungt packade soldater springer på och av så klarar inte golvet trycket från soldaternas grova kängor.

Svenska försvaret har inte läst rapporten än, men Otto Svedenblad menar att de här problemen måste vara åtgärdade när den starkt försenade helikoptern till slut tas i bruk av det svenska försvaret. Svedenblad är förvånad över golvets känslighet.

– Det måste jag i ärlighetens namn säga att vi hade förutsatt att en helikopterkonstruktör skulle kunna förutse den här typen av problem, säger han.

Än allvarligare är sannolikt att helikoptern enligt rapporten har svårt att landa på ojämn mark. Det oroar folkpartiets försvarspolitiker Allan Widman.

– Det betyder egentligen att den inte kan landa i terräng där det finns ojämnheter i marken. Som Sverige ser ut är det naturligtvis ett väldigt stort problem.

Enligt Widman är problemen så här långt mycket allvarliga.

– Slutsatsen i den tyska rapporten är helt enkelt att den här helikoptern inte är för militärt bruk. Nu är det viktigt att man från Sveriges sida agerar och hävdar det avtal som finns. Det kan naturligtvis ytterst betyda att man häver ett sådant avtal.

Försvaret ska när det får chansen gå igenom den tyska rapporten och tala med andra länder som beställt helikoptern.

– Vi kommer att titta på rapporten. Vi kommer naturligtvis att ha en dialog med Försvarets materielverk för att se om det här är någonting som borde påverka oss på ett eller annat sätt. Framförallt se om det är någonting som gör att vi kan få operativa begränsningar i systemet som inte är acceptabla, säger Otto Svedenblad vid flygvapnets produktionsavdelning.

Mats Eriksson
mats.eriksson.ekot@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista