Foto: Herbert Knosowski/Scanpix.

Inga tyska pengar till Grekland

Tysklands förbundskansler Angela Merkel lovade hårdare tag mot valutaspekulanter när hon höll gemensam presskonferens med Greklands premiärminister Georgios Papandreou i Berlin i kväll.

Merkel lovordade också Papandreous politik för att minska Greklands skulder.

– Jag är tacksam för den grekiska regeringens och parlamentets mod och kraftansträngning, sa Merkel bara timmar efter det att parlamentet i Aten godkänt det senaste hårda sparpaketet, som bland annat innebär lönesänkningar för offentligt anställda och skattehöjningar.

Protesterna har varit omfattande i Grekland i dag. Tåg- flyg och busstrafik har legat nere. Tjänstemän, lärare och läkare har strejkat. Tiotusentals har demonstrerat. Och till torsdag har fackföreningarna aviserat fler protester.

Georgios Papandreou sa i Berlin att en majoritet av grekerna ändå stöder hans sparpolitik. Och att han inte varit i Berlin för att tigga pengar.

Frågan om ekonomiskt stöd till Grekland är inte aktuell i dag, sa Merkel. Hon konstaterade att Greklands sparpolitik gjort intryck på marknaderna och sa att euron inte är hotad för närvarande.

Merkel sa att det är oacceptabelt att spekulanter är de som vinner på Greklands svårigheter. Hon upprepade tidigare löften om hårda tag mot finansspekulationer men också att åtgärder kräver att EU kommer överens med USA.

Enligt de båda regeringscheferna ska Tyskland nu hjälpa det skulddrabbade Grekland att bygga upp sitt näringsliv.

En gemensam tysk-grekisk regeringskommission ska ta sig an frågor som rör miljö, klimat, energi, katastrofskydd, forskning, asyl- och invandringspolitik.

Per Eurenius, Berlin
per.eurenius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista