Moderaterna slopar gammalt vallöfte

Den borgerliga alliansen släpper löftet om att införa en obligatorisk a-kassa. Detta var ett löfte från alliansen redan 2006 men nu säger arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin att alliansen inte ska driva kravet i höstens val.

Enligt arbetsmarknadsministern kräver obligatorisk a-kassa enighet över den politiska blockgränsen.

– Jag måste erkänna att det är en oerhört komplicerad fråga. Jag har inget lätt svar. Därför tycker jag att det vore bra om man får en bred parlamentarisk enighet om hur frågan kan lösas, säger Sven Otto Littorin i Ekots Lördagsintervju i dag.

I Fredrik Reinfeldts första regeringsförklaring utlovades att "Arbetslöshetsförsäkringen skall bli obligatorisk och omfatta alla som förvärvsarbetar".

Sedan dess har a-kassorna tappat hundratusentals medlemmar utan att regeringen lyckats komma till skott med någon ny a-kassa.

En utredning blev klar 2008 men genomfördes aldrig. Arbetsmarknadsministern lovade då tillsätta ytterligare en utredning. Den skulle se på a-kassan tillsammans med andra socialförsäkringar.

Sedan dess har ytterligare ett och ett halvt år gått utan att någon utredning startat. Dagens besked är att den ska tillsättas senare i vår.

– Vi får väl se, men jag hoppas att den här utredningen kommer på plats här under våren, säger Sven Otto Littorin.

Tre av de borgerliga partierna, Centern, Folkpartiet och Kristdemokraterna är fortfarande angelägna om att införa försäkringen. Men Moderaterna och Littorin bromsar alltså och avvisar tanken på att driva frågan i valrörelsen.

En obligatorisk a-kassa kräver enighet över blockgränsen, säger arbetsmarknadsminstern nu, och hoppas på Miljöpartiet. För enligt Littorin kan alliansen inte längre driva frågan på egen hand.

– Nej, jag tror att en lärdom får vara att det är bra om man har en så bred parlamentarisk enighet om den här frågan som möjligt. Jag noterar att där ligger Miljöpartiet ganska nära oss och inte Socialdemokraterna och Vänsterpartiet, säger arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin.

Tomas Ramberg
tomas.ramberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista