Omkullvälta vintunnor. Foto: Jorge Sanchez/Scanpix.

Chiles vinskörd klarade sig

Jordbävningen i Chile kommer att få långtgående effekter, också på ekonomin. Men kanske ändå inte så mycket som man först trodde. Till exempel är det inte sant, som det har rapporterats i flera medier, att hela årets vinskörd är förstörd.

Inne i bodegan i vingården Las Niñas i Colchaguadalen har flera av de stora cisternerna, där vinet lagras, välts omkull.

– När jag kom in här först ville jag bara gråta. Det var som ett hav av vin. Men sedan när vi väl städat upp, insåg vi att det inte var riktigt så farligt som vi först trott, säger Sabine Douré, som tillsammans med sin man Bernard grundade vingården för snart 20 år sedan.

Påståendet att årets hela skörd gått förlorad är för dem en illustration av hur medierna överdrivit effekten av jordbävningen.

– Som om sanningen inte vore tillräckligt dramatisk. Hur skulle hela skörden ha kunnat förstöras, när vi bara har skördat 15 procent. Vinrankorna är fortfarande fulla av druvor, så även om produktionen blir mindre är vi säkra på att vi kommer att klara av våra export-åtaganden, säger Bernard Douré.

I och för sig varierar effekten mellan vingårdarna. En del har förlorat allt vin som redan befann sig i lagringsprocessen, men på de allra flesta gårdarna har skörden bara börjat.

De flesta tror att det bara ska ta några veckor innan de omkullvälta cisternerna har rests igen och produktionen normaliserats.

Jordbävningen i Chile var en katastrof, och för dem som drabbades direkt var det en total katastrof, men i takt med att dagarna går så blir proportionerna lite mer hanterliga.

Om än inte för alla.

– Alla hundar här är totalt berusade. De trodde, skrattar Sabine Douré, att vinet var vatten.

Lars Palmgren, Santa Cruz, Chile
lars.palmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista