Charles Rangel har avgått tillfälligt. Foto: Manuel Balce Ceneta/Scanpix.

Krav på att New York-politiker avgår

Flera höga New York-politiker har hamnat i rejäla politiska problem och en kongressledamot från delstaten kommer att avgå nästa vecka.

Nu växer kraven på att New Yorks guvernör också avgår, bara två år efter att han tog över posten efter att företrädaren tvingats avgå efter en sexskandal.

Det var en stridslysten New York-guvernör, David Patterson, som i går bestämt sa att han inte tänker avgå. Detta trots att allt starkare röster kräver att han gör just detta.

Patterson tog över som guvernör för bara två år sedan. Hans företrädare avgick efter att det avslöjats att han regelbundet köpt sexuella tjänster av en prostituerad kvinna.

Men nu är alltså även efterträdaren i rejält blåsväder. Patterson anklagas dels för att på ett otillbörligt sätt ha blandat sig i en rättstvist mellan en nära medarbetare och dennes hustru, och dels för korruption. Han anklagas för att på ett otillåtet sätt ha tagit emot baseballbiljetter till sig och sin familj.

Demokraten Patterson hade redan innan en svår politisk sits eftersom han inte lyckats få bukt med delstatens enorma budgetunderskott.

De senaste dagarna har verkligen understrukit hur turbulent New York-politiken ofta är.

Representanthusledamoten Eric Massa från New York meddelade nämligen i går att han kommer att avgå nästa vecka efter anklagelser om att han verbalt ska ha ofredat en nära medarbetare.

Och hans kollega, den närmast legendariske politikern Charles Rangel från stadsdelen Harlem i New York, avgick häromdagen tillfälligt från sin post som ordförande i ett av representanthusets mäktigaste utskott efter anklagelser om korruption.

Rangel, på besök i Harlem i går, lovade dock att slåss för sin politiska heder:

– Jag är otroligt stolt över att alla år som representant för den här stadsdelen, jag hoppas jag har förtjänat allt stöd genom åren, säger Charles Rangel.

Daniel Alling, New York
daniel.alling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista