Specialljus ska rädda fågelliv

Forskare i Uppsala tror sig ha hittat en lösning som skulle kunna halvera antalet kollisioner mellan fåglar och flygplan eller vindkraftverk. Det handlar om ett speciellt ljus som ska skrämma bort fåglarna.

De tester som gjorts visar goda resultat.

– Vi har sett sen minskning i besöksfrekvensen på attraktiva områden, vi har provat att belysa utfodringsstationer för fåglar, med upp till 50 procent, säger Olle Håstad, som är forskare i Zoologi vid Uppsala Universitet.

Fåglar har generellt bättre syn än människor på dagen, men sämre vid gryning och skymning. Och det är då, när de drar sig mot upplysta platser som risken för kollisioner är som störst.

Efter fler års studier, tror sig alltså forskare ha hittat en lösning. Ett ljus, som ser ut som vanligt ljus för oss människor, men skrämmer i väg fåglarna.

För kollisioner mellan fåglar och flygplan kan få stora konsekvenser. Kraschlandning på Hudsonfloden i New York för ett drygt år sedan orsakades av en kollision med kanadagäss.

Jörgen Andersson är flygplatsinspektör på Transportstyrelsen:

– När de hade kommit upp i höjd kolliderade de med en flock fåglar. Fåglarna sögs in i flygplanets två motorer och slog ut dem.

I Sverige har inget så allvarligt inträffat, men omkring 160 flygkollisioner med fåglar rapporteras årligen, något som är både kostsamt och leder till förseningar.

Ornitologer är oroliga att fler fåglar kommer dö i takt med att antalet vindkraftverk ökar, men forskarna menar att den här metoden skulle fungera också där.

– Om vindkraftverken ska belysas, och det finns starka önskemål om det, då kommer det här definitivt att vara en bättre lösning än att använda vanligt ljus. Det kommer att minska problemen avsevärt, säger Olle Håstad.

Lotta Myhrén
lotta.myhren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista