Folkomröstningen kan komma att bli betydelselös. Foto: Brynjar Gauti/Scanpix.
Folkomröstning på Island

Regeringsförslag väntas bli nedröstat

På lördagsförmiddagen öppnade vallokalerna på Island där folket skall rösta om det så kallade Icesaveavtalet. Islänningarna skall säga ja eller nej till regeringens förslag om hur en skuld på nästan 40 miljarder kronor till Storbritannien och Nederländerna skall betalas. De flesta väntas säga nej.

– Jag röstade nej, det handlar om mycket pengar och jag vill inte vara med och betala allt det. Men något måste vi förstås betala, tycker Gertur Sigurdardóttir.

Hon är en av de första som dyker upp i vallokalen i stadshuset i Reykjavik. Det är ingen rusning nu under förmiddagen. Tvärtom. Det är än så länge få som trotsar det trista regniga valdagsvädret.

Det är jämngrått, lugnt och stilla och sångsvanarnas trumpetande i den lilla sjön Tjörnin vid stadshuset överröstar alla andra ljud.

Alla opinionsmätningar tyder på att islänningarna kommer att säga nej till avbetalningsvillkoren på Icesaveskulden.

Skulden uppkom när den isländska internetbanken Icesave gick omkull hösten 2008 och många brittiska och holländska kunder förlorade sina besparingar.

Men bankgarantin gjorde att de har fått tillbaka pengarna av sina respektive regeringar. Och nu har London och Haag skickat notan till Island.

Men efter att Islands president vägrade godkänna avbetalningsvillkoren får islänningarna nu avgöra notans öde.

Folkomröstningen kanske blir helt meningslös eftersom den isländska regeringen försöker förhandla fram nya bättre avbetalningsvillkor.

För att demonstrera hur meningslös den är tänker Islands statsminister Jóhanna Sigurdardóttir strunta i att rösta i dag.

Men Dadi Sverrisson följer inte hennes exempel.

– Vi islänningar får i alla fall en chans att säga vad vi tycker så hela världen får reda på det. Det är viktigt, säger han.

Christer Fridén, Reykjavik
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista