Foto: Thanassis Stavrakis/Scanpix.
Grekland

Missnöje kan leda till nya protester

I Grekland visar en opinionsundersökning att hälften av invånarna är emot de nya sparåtgärderna som ska få landet ur den djupa ekonomiska krisen. Tidigare har regeringen haft ett betydligt större stöd. Nu ökar risken för fler våldsamma protester.

Den nya opinionsundersökningen visar att den grekiska regeringen börjar förlora stöd.

I går klubbades ett tredje sparprogram av parlamentet. Det innebär hårda tider för pensionärer och vanliga löntagare, två procent högre moms, frysta pensioner, semesterersättningarna sänks med 30 procent för offentliganställda och extra ersättningar vid påsk och jullov tas bort.

Redan tidigare har bensinpriset höjts med högre skatt. Nu blir alkohol, cigaretter och lyxvaror också dyrare med nya skatter.

Opinionsundersökningen som publiceras i en dagstidning visar att 47,9 procent är emot de nya sparåtgärderna, medan 46,6 procent stöder dem.

Inte så förvånande var en ännu större majoritet emot åtgärder som kan tänkas drabba dem själva, men nio av tio tyckte det var bra att minska högre statliga tjänstemäns löner.

I går demonstrerade 12 000 i Aten mot de nya nedskärningarna. Strejker stoppade både flyg och landtransporter, skolor stängdes igen och på sjukhusen fungerade bara akutsjukvården.

Ett tecken på nervositeten och irritationen bland greker är att det igen blev sammandrabbningar.

En av fackförbundsledarna attackerades när han höll tal. Polisen gick in med tårgas under sammanstötningarna då unga svartklädda gick bärsärkagång i centrum av Aten, slog sönder skyltfönster på banker och affärer. Både poliser och demonstranter skadades under tumultet.

Precis som tidigare har demonstranterna sagt att sparpaketen slår hårdare mot redan fattiga än mot dem som är rika i Grekland.

Nya strejker och protester är redan utlysta om en dryg vecka.

Maria Persson Löfgren, Belgrad
maria.persson_lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista