Allmänna värnpliken försvinner i sommar. Foto: Lars Pehrson/Scanpix.

Svagt gehör för försvarsneddragningar

Försvarsmakten vill spara pengar under de kommande åren för att ha råd med den omställning av verksamheten som bland annat innebär att frivilliga soldater ersätter värnpliktiga. Förslaget, som innebär såväl nedläggning av ett förband som en flygflottilj, får dock inget stöd av regeringen.

– Det där är förslag som, om de kommer in från Försvarsmakten, kommer att hanteras om ett och ett halvt år och då dömas av. Då kan vi också se hur Försvarsmaktens ekonomi har utvecklats. Som det nu är gjorde Försvarsmakten miljardöverskott under förra året, säger försvarsminister Sten Tolgfors (M).

Men det är för de kostnader som ligger framåt i tiden som försvaret föreslår nedskärningar.

I sommar försvinner den allmänna värnplikten till förmån för frivilliga soldater. Försvaret ska också bli snabbare och mer flexibelt.

För att klara av det har Försvarsmakten i sitt budgetunderlag till regeringen föreslagit att grundorganisationen ska krympas.

Det innebär i praktiken att en flygflottilj och ett regemente och nästan hälften av alla utbildningsgrupper inom Hemvärnet behöver läggas ner 2012.

Men om försvarsministern ställer sig avvaktande till förslagen är däremot Folkpartiets partiledare, utbildningsminister Jan Björklund helt emot nedskärningar.

– Mot bakgrund av utvecklingen i Ryssland är min bedömning att vi i Sverige i nästa försvarsbeslut snarast bör förstärka försvaret av vårt eget land, säger han.

Vad tänker du på då?

– Man använder ett mer aggressivt tonläge mot sina grannländer, man rustar upp sin militära kapacitet, inte minst i Östersjöområdet.

Socialdemokraten Anders Karlsson, som är ordförande i riksdagens försvarsutskott, ser det här som ett bevis för att hela idén med att lägga ner den allmänna värnplikten är felaktig.

– När de nu inför yrkessoldater som kostar så oerhört mycket pengar innebär det, och det har vi sagt hela tiden, en massa förbandsnedläggelser. I varje debatt har de sagt att de inte ska röra något under denna mandatperiod. Men nu kommer kvittot: 2012 måste man lägga ner ett antal förband för att klara av de dyra yrkessoldaterna, säger Anders Karlsson.

– De har fel. Det blir ett mycket effektivare försvar och dessutom en mycket högre försvarsförmåga än det försvar vi har i dag. Det är det allting syftar till, säger Sten Tolgfors.

Katarina Helmerson
katarina.helmerson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista