Mohannad Mokhtar. Foto: Cecilia Uddén.

Barnteater i skuggan av våldet i Irak

Det är val i morgon i Irak och spridda våldsdåd hotar valdeltagandet. I dag exploderade en bilbomb intill en shiitisk helgedom i den irakiska staden Najaf. Men vid sidan av alla terrordåd pågår också ett normalt liv i Irak.

Barn går till lekparken, ungdomar till caféer. Ekots korrespondent gick till Nationalteatern, Bagdads Dramaten, där det pågår repetitioner inför premiären av en barnteaterpjäs om exakt en månad.

Pjäsen heter den åttonde veckodagen och handlar om en åttonde dag som försöker tränga sig in bland veckans sju dagar och skapa kaos.

Sju skådespelare gestaltar veckans olika dagar. De är syskon och lever i harmoni, tills den åttonde dagen, ondskan, anländer. En lismande gestalt som först försöker vinna deras medlidande:

Sedan övergår den åttonde dagen till att listigt härska och söndra, vinna över de svaga dagarna på sin sida och skapa motsättningar och krig.

Skådespelaren Mohannad Mokhtar spelar söndag, den dag som tar täten i motståndet mot den åttonde dagen. Han skrattar när jag frågar vem denna åttonde dag är.

– Det får barnen som ser föreställningen själva avgöra, säger Mohannad. Inkräktaren, den åttonde dagen, skulle kunna vara den amerikanska armén, den skulle kunna vara al Qaeda, eller terroristerna, eller mahdiarmén. Barnen i Irak är inte naiva, men alla kommer att göra sina egna tolkningar.

Mohannad Mokhtar är nog den mest optimistiske av alla människor jag träffat i Bagdad senaste veckan. Han rör sig självsäkert genom staden med en röd halsduk och trots att han valt ett yrke som inte uppskattas av de miliser och religiösa grupper som hållit Irak i ett strupgrepp, säger han att han egentligen aldrig varit rädd. Döden finns överallt, säger han, och situationen i Irak har blivit mycket bättre.

Men vem han ska rösta på imorgon, tänker han inte avslöja, det är en privatsak.

Cecilia Uddén, Bagdad
cecilia.udden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista