EU:s utrikesminister Catherine Ashton har fått kritik för sitt sätt att hantera sitt område. Foto: Manu Fernandez/Scanpix.
EU:s utrikestjänst

Medlemsländerna får mer makt

På lördagen avslutades EU:s utrikesministermöte i Cordoba i Spanien. Huvudfrågan har varit EU:s nya utrikestjänst, ett jättelikt utrikesdepartement med över 3 000 diplomater. EU-länderna har varit kritiska till hur de nya diplomaterna utses. Men efter dagens möte finns en klar förändring.

– Alla poster är nu öppna. Det innebär att man kan föreslå kandidater, säger utrikesminister Carl Bildt (M).

Men betyder också att det blir en demokratisk process?

– Det är en öppen process. Sedan fattas besluten ytterst av Catherine Ashton. Men vi är med i processen och kan förslå kandidater, det är det viktiga i sammanhanget.

Men menar du att det från början inte var så att ni kunde vara med och föreslå kandidater?

– Vi hade ju ett sådant fall som bekant.

Utrikesminister Carl Bildt syftar på hur det gick till när EU-kommissionsordföranden Barrosos närmaste man fick jobbet som EU-ambassadör i USA.

Fortfarande är ändå skapandet av EU:s utrikestjänst en riktig huvudvärk för EU-länderna.

Konstruktionen med att ha en EU:s utrikesminister som arbetar för såväl EU-kommissionen som EU-ländernas regeringar, och dessutom måste ha Europaparlamentet med sig för att få sin budget godkänd, har visat sig vara mer än komplicerad.

Parallellt med den här inte helt enkla byråkratin är det hela tiden ett hårt tryck på EU:s utrikesminister Catherine Ashton så att hon tar kommandot över EU:s utrikespolitik.

Det var också vad ett brev Sveriges och Storbritanniens utrikesministrar skrev före mötet handlade om. En del såg det som kritik men Ashton håller inte med.

– Jag har uppmanat utrikesministrarna att skriva brev så brevet från Milliband och Bildt är en hjälp på vägen, säger EU:s utrikesminister Catherine Ashton.

EU:s utrikesministrar bestämde också på sitt möte i Cordoba i Spanien Catherine Ashton ska besöka Gaza i slutet av den här månaden.

EU-länderna hoppas på att Israel ska ge Ashton tillstånd att besöka Gaza. Säger Israel nej kommer Ashton istället att resa in i Gaza via den egyptiska gränsen.

EU-länderna ser just inresetillståndet som ett test på Israels inställning till EU:s nya utrikesminister.

Herman Melzer, Cordoba, Spanien
herman.melzer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista