Misstror regeringen.

MP och FP avvisar Littorins resonemang

I Ekots Lördagsintervju efterlyste Sven Otto Littorin en uppgörelse över blockgränsen om en obligatorisk a-kassa. Miljöpartiet ligger närmast till, tyckte Littorin. Men en blocköverskridande uppgörelse får tummen ner från både Miljöpartiet och Folkpartiet.

– Jag upplever inte att det känns riktigt seriöst. De har ju de senaste åren tryckt ut en halv miljon människor ur trygghetssystemen och a-kassan. Vi vill ju tvärt om ha in fler och skapa ett trygghetssystem som gäller för alla. Och jag tror inte på deras prat att de vill ha ett system som gäller för de många människorna, säger Miljöpartiets språkrör Peter Eriksson.

Allianspartierna lovade redan inför valet 2006 att skapa en allmän, obligatorisk arbetslöshetsförsäkring om de kom till makten.

Snart fyra år senare finns någon sådan försäkring ännu inte i sikte. I Ekots Lördagsintervju kontaterade arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin (M) att a-kassan visat sig vara en svår nöt att knäcka.

– Jag tror att en lärdom får väl vara att det är bra om man har en så bred parlamentarisk enighet om den här frågan som möjligt. Jag noterar att där ligger ju Miljöpartiet ganska nära oss, sa han.

Littorins uttalande avvisas inte bara av Miljöpartiet utan också av koalitionspartnern Folkpartiet. Partisekreterare Erik Ullenhag vill upprepa vallöftet om en allmän, obligatorisk a-kassa även i årets valrörelse.

– För Folkpartiets del är det väldigt viktigt att vi får en allmän, obligatorisk a-kassa så att alla som betalar in till a-kassan också får ut en ersättning om man blir arbetslös. Jag tycker inte att det är rimligt att ge något slags vetorätt i den frågan till något av vänsterpartierna, säger han.

Men ni har väl haft fyra år på er att visa att ni inte klarar av att införa en allmän, obligatorisk a-kassa?

– Vi har genomför enormt många reformer och det här är en omfattande reform. Och jag kan säga att för Folkpartiets del så är det angeläget att vi lyckas under nästa mandatperiod att gå i mål med en allmän, obligatorisk a-kassa, säger Erik Ullenhag.

Birgitta Johansson
birgitta.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista