1 av 3
Wedad Raji, Ghasmeh Mousavi och Walid Mousavi. Foto: Annika Digréus/SR.
2 av 3
Haidar al-Tamimi. Foto: Annika Digréus/SR.
3 av 3
Sena Hadi med Safia, 6, och Yasser, 5. Foto: Annika Digréus/SR.

Irakier köar till vallokaler i Sverige

I Sverige kan röstberättigade till det irakiska valet rösta på fyra orter: Malmö, Göteborg, Södertälje och Stockholm. På Lillholmsskolan i Vårberg i södra Stockholm köade väljare under förmiddagen.

Samir Al-Karavi tycker att valdagen är viktig.

– Mycket, det betyder mycket. Jag är mycket glad. Jag vill leva som vi lever här i Sverige. Vi vill bygga landet så att alla gulliga svenskar vet att vårt land är ett bra land. Men det är ingen som styr det rätt på grund av olika religioner och olikheter.

Samirs femårige son Yasser har fått både mössa och halsduk i irakiska flaggans färger. Han trycker sig blygt mot sin storasystar Safia och andra handen håller mamma Sena i.

Båda föräldrarna har varsin svart fingertopp efter att de fått doppa den i bläck i vallokalen.

Resan till vallokalen blir lång för somliga. Stockholm är närmaste ort att rösta för väljare från Norrland. Irakiska medborgare från Finland har fått tampas med Östersjöisen.

Från Helsingfors har Haidar Al-Tamimi och hans vänner tagit sig till Stockholm och Vårberg.

– Vi är få. Kanske två eller tre tusen.

Vad tycker du om valet?

– Jag tycker att det är väldigt bra. Bättre än sist.

Varför det?

– De har lite mer erfarenhet den här gången.

En man med en kurdisk flagga insisterar på att få hänga upp den på vallokalens vägg bredvid den irakiska, och protesterar när han blir nekad.

Men Aso Aref som är valobservatör från kurdistan-koalitionen har ingenting att invända.

– Det finns vissa små detaljer som ibland kan bli till lite diskussion eller hård diskussion, kan vi säga. Men överhuvudtaget går det jättebra tycker jag.

Linda Taki från Haninge kan inte rösta som hon tänkte.

– Bägge mina föräldrar är från Irak. Då skulle jag ha rätt att rösta men jag hade inget familjebevis med mig, vilket jag missförstod. Jag trodde att det inte skulle behövas.

Varför känns det viktigt att delta i valet?

– Man ska göra så gott man kan. Det är en fin erfarenhet för mig personligen och allmänt är det bra om man engagerar sig i det här valet. Det har inte varit demokrati i Irak så länge. Nu ska man passa på! Man ska inte ta det här för givet. Man kan bli lite bortskämd av det här i Sverige men eftersom jag ser och hör väldigt mycket på TV av det som händer i Irak så vet jag att man kan göra en skillnad, säger Linda Taki, vid vallokalen i Vårberg, Skärholmen, Södra Stockholm.

Annika Digréus
annika.digreus@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista