1 av 2
"Icesave nej, folket är oskyldigt". Foto: Christer Fridén/SR.
2 av 2

Island röstar om "orättvist" skuldavtal

I folkomröstningen på Island i dag ska invånarna säga ja eller nej till regeringens och parlamentets beslut om betalning av en skuld på närmare 40 miljarder svenska kronor till Storbritannien och Nederländerna. I Reykjavik passade många nejsägare på att också demonstrera.

 – Jag är här för att protestera mot den orättvisa som har drabbat den isländska nationen. Det fel att alla i hela landet skall betala skulder som några få män har dragit på sig, säger Bryndis Stefansdottir.

Hon menar då de bankirer som orsakade det isländska bankväsendets kollaps hösten 2008. Och Bryndis Stefansdottir menar att de har gjort henne till slav i sitt eget land:

– Mina egna skulder har två- och tredubblats på grund av bankkraschen och nu skall vi också betala de skulder som de som orsakade kraschen har förorsakat landet, säger hon.

Demonstrationen som under eftermiddagen drog fram genom Reykjaviks centrum arrangerades av en grupp som kallar sig Gatans Parlament.

De vill att det så kallade Icesave-avtalet, som islänningarna röstar om i dag, rivs upp. Icesave var en isländsk internetbank som drogs med i bankkollapsen och bland annat brittiska och holländska kunder förlorade sina pengar.

De har nu fått ersättning i sina hemländer, men nu vill Storbritannien och Nederländerna att Island betalar. Och det är villkoren för den betalningen islänningarna i dagens folkomröstning sannolikt kommer att säga nej till. De vill ha lägre ränta och överhuvudtaget förmånligare avbetalningsvillkor.

Men Bryndis Stefansdottir tycker att man först skall ta allt männen bakom bankernas sammanbrott äger och har.

– Betala skulderna med det och be dem att lämna landet och aldrig komma tillbaka, säger hon.

Christer Fridén, Reykjavik
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".