Islänningarna sa nej.
Icesaveomröstningen

Islänningarna sa nej till Icesave-avtal

Uppdaterad: 06:00
Det blev ett rungande nej från islänningarna i folkomröstningen om Icesave-lagen. Drygt 93 procent röstade nej, men trots det tänker regeringen sitta kvar. Nu ska man ta upp nya förhandlingar om skuldavtalet.

Den politiska oppositionen kräver inte att regeringen skall gå. De har "unvikit den frestelsen", säger utrikesminister Össur Skarphedinsson.

– Det är ingen stor efterfrågan på att få sitta i Islands regering i dag, säger Össur Skarphedinsson.

Så regeringen fortsätter, trots det förkrossande nederlaget i folkomröstningen. Och den skall nu, så fort bara går, fortsätta förhandlingarna med Storbritannien och Nederländerna om ett nytt, för Island bättre, avtal om hur skulden skall betalas.

Både britter och holländare ställer, enligt regeringen, upp på nya förhandlingar.

Det handlar om pengar som brittiska och holländska sparare förlorade när den isländska internetbanken Icesave gick omkull hösten 2008. Många islänningar tycker det är fel att den notan skall betalas med deras skattepengar.

Islands parlament röstade igenom den så kallade Icesave-lagen i december, men sedan dess har mycket hänt. Enligt opinionsmätningar är tre av fyra väljare avvisande till avtalet. Det var befolkningens motstånd som gjorde att president Olafur Ragnar Grimsson vägrade godkänna lagen och överlåta frågan till en folkomröstning.

Christer Fridén, Reykjavik
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista