1 av 2
Valet i Irak står mellan tre koalitioner. Foto: Nabil al-Jurani/Scanpix.
2 av 2
Beviset för att ha röstat.
Valet i Irak

Glädje och stolthet trots hot om våld

Uppdaterad: 11:15
Minst 25 människor har dödats i Bagdad idag sedan vallokalerna öppnade i morse. Bilbomber, raketbeskjutning och granateld har förekommit nära vallokaler i Bagdad. Men bland dem som skonats från våldet och kunnat rösta finns glädje och stolthet.

– Det här är den viktigaste dagen i mitt liv. Ett fritt val, utan amerikanska soldater, jag är stolt över vårt land och hoppas att detta ska skingra ångestmolnet över vår nation, säger 65-åriga Batool som visar upp sitt lila bläck på fingret som visar att hon röstat.

Och Hamza Radhi säger:

– Jag känner mig så lycklig att vi får rösta i frihet.

Jag befinner mig i Watanskolan, en vallokal inne i gröna zonen. Långa köer utanför, alla får lämna ifrån sig sina mobiltelefoner och alla kroppsvisiteras innan de kommer in skolan.

Där står den leende valfunktionären Abdel Karim Jasem och välkomnar väljarna med hälsningar varsågod, habibi, välkommen, min käre, vilket distrikt tillhör du min ögonsten? Diyala, det är på andra våningen, Bagdad är härnere, habibi, klassrum nummer fem.

Ut ur vallokalen, med tårar i ögonen, kommer Salim Jezairi från Helsingborg.

– Jag har röstat och jag är jätteglad. Jag är optmistisk, terorrismen måste bort, säger han.

Cecilia Uddén, Bagdad
cecilia.uddén@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".