1 av 2
Många ger premiärminister Nuri al-Maliki beröm för att säkerheten har förbättrats, men kritik för att han inte fått bukt på korruptionen. Foto: Scanpix.
2 av 2
Lockar ungdomar.

Förbättrad säkerhet fördel för al-Maliki

Vallokalerna i Irak öppnade klockan 6 svensk tid. Detta är ett val omgärdat av våld och hot om våld. Valet står mellan tre olika koalitioner och den stora frågan är hur mycket sittande premiärminister, Nuri al-Maliki kommer att vinna på den förbättrade säkerheten. SR:s korrespondent Cecilia Uddén rapporterar från en park vid floden Tigris i Bagdad.

Det killar i magen och Zeinab och Fatma skrattar när pappa gungar dem. De är tre och fyra år gamla och minns inte hur det var när de inte fick gå ut, men pappa kommer ihåg.

För två år sedan var Abu Nuwasgatan intill parken avspärrad och han vågade inte ta ut barnen. Men nu sitter Zeinab i gungan och ropar till pappa att det känns som att sitta på en prinsesstron.

Parken är full, här finns popcorn och spunnet socker och en ballongförsäljare, men också klungor av ungdomar, unga killar med ett kilo gelé i håret och några som dansar ett slags arabisk breakdance till trumma.

En hastig enkät bland mammorna här visar på stort stöd för sittande premiärminister Nuri al-Maliki och hans valkoalition. Det är honom de ger äran av det förbättrade säkerhetsläget. 

Alla utom Intisar som är förbannad.

– Inget har blivit bättre. Jag tänker inte rösta alls. Alla politiker är korrupta, allt blir sämre och sämre i Irak, inga jobb, inga pengar, ingen elektricitet. Vad gör de med oljepengarna, var är vår olja? frågar hon. 

Alla har historier att berätta om korruptionen, om röstfiske, mutor och frysta kycklingar som delats ut till väljare mot att de lovat rösta på en viss kandidat.

Det är korruptionen som gör att de svartklädda hårgeléade förstagångsväljarna Fadhel och Alaa osannolikt nog ska rösta på den turbanklädde religiöse Ammar al-Hakim.

– De islamistiska kandidaterna är ärliga, säger de.

Jag undrar förvånat om de inte är rädda för att Irak ska bli som Iran om de religiösa partierna kommer till makten, om de inte känner samhörighet med Irans unga gröna opposition?

– Jovisst gör vi det. Men det är ingen risk att Irak blir som Iran. Här har vi andra traditioner. Det viktiga nu är att korruptionen försvinner och det kan bara de religiösa partierna åstadkomma, säger de.

Cecilia Uddén, Bagdad
cecilia.udden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista