Demonstration mot avtalet.

Islänningar vill inte ha avtal

Över 93 procent av islänningarna sa nej till den så kallade Icesave-lagen i folkomröstningen. Nu hoppas regeringen kunna sluta ett nytt bättre avtal med britter och holländare.

Men många islänningar vill överhuvudtaget inte ha någon överenskommelse.

– Jag tar inte del i det här. Om det går till domstol blir jag tvingad att betala, men aldrig genom ett avtal, säger Jakobina Olafsdottir, som inte tycker att man skall komma överens med Storbritannien och Nederländerna om att betala Icesave-skulden. Bara ett beslut av en domstol kan få henne att acceptera att Island är skyldigt de båda länderna pengar.

Det här är en åsikt hon delar med många islänningar. Bara en domstol, inte politiska förhandlingar, kan avgöra om Island verkligen är skyldigt att ersätta de brittiska och holländska sparare som förlorade nästan 40 miljarder svenska kronor då den isländska internetbanken Icesave kraschade hösten 2008.

Men den isländska regeringen kommer att göra allt för att få till stånd ett nytt, för islänningarna bättre, avtal. Det kommer att rädda regeringen så att den kan sitta kvar trots den svidande förlusten i folkomröstningen.

Blir det ett nytt avtal, istället för det islänningarna sa nej till i går, flyttar Jakobina Olafsdottir utomlands.

– Jag måste flytta från Island om de skriver på ett avtal. Det är för dumt.

Jakobina Olafsdottir anser att de som låg bakom den isländska bankkollapsen 2008 handlade kriminellt och att bara en domstol kan tvinga de isländska skattebetalarna att betala deras skulder.

Det är alltså möjligt att dra tvisten inför domstol. Men det kan ta mycket lång tid. Och under den tiden riskerar Island att missa fördelaktiga nödvändiga lån från Internationella valutafonden och landets ansökan om medlemskap i EU kan stöta på motstånd.

Christer Fridén, Reykjavik
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista